h

Politieke stoelendans, oftewel zetelroof

9 juni 2014

Politieke stoelendans, oftewel zetelroof

Teleurgesteld, ja dat ben ik, in mezelf en in een ander. En kwaad ook. Een raadslid van mijn partij waar ik alle vertrouwen in had is uit onze partij gestapt.

Zelf weet ik dat als je als volksvertegenwoordiger bent gekozen er de eerste weken heel wat op je af komt en je je draai niet één twee drie kunt vinden.
Maar toch, dat hij heeft besloten zijn zetel te houden – al weet hij nog niet wat hij daarmee gaat doen – maakt dat ik zo enorm teleurgesteld in hem ben.

In de gesprekken die we samen hadden leerde ik hem kennen als een enorme sociale, gemotiveerde en – ik dacht ook – loyale jonge man.
Hij had in mijn ogen echt hart voor de partij en zette zich in, waar nodig, voor ons ideaal. Hij wilde ook van Almelo via onze partij een sociale stad maken. Natuurlijk wilden we zo iemand graag op onze lijst. Dat hij van Armeense afkomst is was prima, want je wil toch graag een lijst die alle groepen in de stad vertegenwoordigd en in Almelo is er een flinke groep van Armeense afkomst. Dat hij waarschijnlijk door die afkomst met voorkeurstemmen zou worden gekozen bedachten we ook van tevoren. Ik vond het geen probleem. Hij leek me iemand die een enorm goed raadslid zou kunnen zijn. Ik was dan ook erg trots toen onze nieuwe fractie werd geïnstalleerd. En nog trotser werd ik toen ruim twee maanden later ook onze wethouder geïnstalleerd werd. Helaas kwam twee dagen later de mededeling dat dit jonge raadslid uit de fractie stapt en de zetel van mijn partij meeneemt. Er is geen enkele grond voor, hij wist voor welke partij hij op de kieslijst stond. Nu zegt ie eigenlijk: “Fijn, bedankt, ik kies mijn eigen weg.” Maar de zetel waarmee hij dat doet is daarmee gestolen van mijn partij. Daar ben ik heel kwaad over.

Bij de SP maken we altijd afspraken met onze leden die op de lijst willen. Over de afdrachtregeling en over de zetel. We spreken af dat de zetel van de partij is en niet van de persoon. Je staat immers op de lijst van een partij en zou je zonder deze partij ook zoveel stemmen krijgen? SP’ers zijn gewoon erg loyaal naar onze partij. We doen het allemaal voor een betere sociale omgeving voor iedereen. We zitten er niet voor onszelf. Onze drie uitgangspunten, gelijkwaardigheid, menswaardigheid en solidariteit helpen ons daarbij. We gaan niet de politiek in om er zelf beter van te worden maar om de dingen beter te maken. Daarom dragen we ook onze raadsvergoeding af. Waarom zouden wij er als vrijwillig raadslid beter van worden, terwijl anderen in de partij er als vrijwilligers net zo hard voor knokken?
In gesprekken met hem bleek dat hij ook geheel achter dit gedachtengoed stond. Des te harder kwam het dan ook aan dat dit na twee maanden raadslid te zijn niet bleek te kloppen.

En nu? Vandaag teleurgesteld zijn, analyseren en toch ook vooruitblikken. We maken nu voor het eerst deel uit van het stadsbestuur. In een coalitie met sociale plannen voor Almelo waar de meerderheid van de raad in gelooft. En we hebben nog steeds een goede stevige fractie. Ik heb er vertrouwen in, al hebben we een deuk opgelopen, onze inzet wordt er zeker niet minder om!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier