h

13 juni debat-avond in Almelo Zorg voor iedereen met SP kamerlid Agnes Kant

7 juni 2003

13 juni debat-avond in Almelo Zorg voor iedereen met SP kamerlid Agnes Kant

Agnes Kant Het aanstaande kabinet ziet de zorg als een dure last en niet als een uit te bouwen verworvenheid van onze beschaving, waarbij gelijkheid van zorgzekerheid voor alle mensen geldt.
De eigen bijdrage van 200 euro (!) betekent dat mensen met lage inkomens een hoge drempel gelegd zien voor hun toegang tot gezondheidszorg.

En die hoge drempel komt pal voor de deur van de huisarts te liggen.
Dat het rechtse, neo-liberale beleid de huisarts maar een kwalijke kostenpost vindt, waar de toeloop naartoe geremd zou moeten worden blijkt al uit de verschraling die er de afgelopen jaren in de huisartsenzorg heeft plaatsgevonden.
Dat is ook in Overijssel voelbaar
De wereld van de ziekenhuizen , de thuiszorg , de vroedvrouw , de huisarts en de wereld van het dagelijks leven van de mensen drijft steeds verder uit elkaar.
Huisartsenposten hebben hun intree gedaan.
De huisarts is gedwongen zich heel sec met individuele gevallen bezig te houden ; want van de sociale omgeving van de patient, daar heeft hij nauwelijks meer kennis van.
Vroeger kwam de huisarts bij de mensen over de vloer . Hij voelde zich verbonden met de leefwereld van de patient.
Nu is de huisarts een geprofessionaliseerd instituut . Hij komt veel minder bij de mensen thuis , de mensen moeten naar hem toekomen.
Waar gaan we naar toe met de huisartsenzorg in Overijssel ?
Gaan we naar een zorg die zich enkel binnen de muren van een ziekenhuis af speelt , zoals in de VS het geval is ?
Op initiatief van de SP Almelo zal deze negatieve ontwikkeling binnen de zorg op 13 juni ter discussie staan, waarbij alternatieven zullen worden aangedragen, zoals bijvoorbeeld laagdrempelige , muli-functionele wijkcentra waar verschillende zorg- en dienstverleners zijn gehuisvest , die zich toeleggen op niet alleen genezing en zorg maar ook preventie en welzijn.
Waar mensen werken die ook aanwezig en betrokken zijn bij het dagelijks leven van de mensen in de wijk .
Centra met een nadruk voor gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Niet alleen meer de huisarts , de thuiszorg en een maatschappelijk werker in een gebouw maar meer faciliteiten , bijvoorbeeld een ontmoetingsplek waar mensen zomaar binnen kunnen lopen . Waar mensen adviezen en informatie kunnen krijgen , en van waaruit intiatieven zich ontwikkelen
Deze centra kunnen belangrijke schakels vormen in de sociale infrastructuur van een stad

Op 13 juni zal er van 19.00 tot 22.00 een avond georganiseerd worden in het Twenteborg Ziekenhuis te Almelo om hierover van gedachten te wisselen met oa huisartsen uit de Provincie Overijssel , met de zorg verzekeraars en met Agnes Kant .
U bent van harte uitgenodigd

U bent hier