h

Actiecomité ‘Behoud Sociale Recreatie’ strijdt voor langkampeerders

4 december 2003

Actiecomité ‘Behoud Sociale Recreatie’ strijdt voor langkampeerders

Vandaag overhandigde het actiecomité ‘Behoud Sociale Recreatie’ een petitie aan de vaste kamercommissie van LNV. Onlangs deed het comité een zogeheten ‘quickscan’ om te bekijken of de situatie van langkampeerders is verbeterd sinds de mooie beloftes van staatssecretaris Faber in 2000. In heel Nederland zijn niet alleen de prijzen voor staplekken gestegen, het aantal is ook drastisch afgenomen. Daarbij komt dat campingeigenaren wildwest regelgeving loslaten op kampeerders om hen van het terrein te krijgen, zodat ze dure chalets kunnen laten bouwen.

Het actiecomité stelde drie voorwaarden voor sociale recreatiemogelijkheden. Essentieel is dat de rechtspositie van langkampeerders versterkt wordt. Ten tweede moet het kamperen betaalbaar blijven. Daarom is het noodzakelijk om caravans uit te sluiten voor de onroerend zaak belasting. Ook moet het afgelopen zijn met het centraal stellen van de exploitatiebelangen van projectontwikkelaars.

Comitélid Ineke van der Plasse sprak tijdens de overhandiging de Kamercommissie toe: “Zelf ben ik begin jaren negentig al op mijn eerste camping weggepest vanwege herstructurering. Inmiddels heb ik een nieuwe staplek, maar de onzekerheid over de toekomst van ons plekje slaat weer toe. Straks worden we weer verdrongen door de bungalows. Zoals het er nu voor staat kunnen we daar niets tegen doen. Het wordt hoog tijd om onze rechtspositie te verbeteren.”

Ook voormalig SP-Kamerlid Remi Poppe verbond zich aan het actiecomité. “Vroeger bepleitte ik de zaak van de langkampeerders in de Kamer. In 2000 kreeg ik hoopvolle toezeggingen van staatssecretaris Faber: zij zou zorgen voor een versterking van de rechtspositie van langkampeerders. Helaas constateer ik nu dat nieuwe actie nodig is. Dus jullie zijn nog niet van mij af.”

De voorzitter van de vaste kamercommissie Atsma (CDA) ontving de petitie en verzekerde het comité dat hun boodschap gehoord zal worden in de Kamer. Vanavond spreekt de vaste Kamercommissie met minister Veerman over de problemen van langkampeerders.

U bent hier