h

Veiligheid meer een thema voor de randstad

22 januari 2004

Veiligheid meer een thema voor de randstad

Tour de Overijssel
Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia

Door Alphons Huiskes
ALMELO - Een groep VMBO-leerlingen van de Erasmus Scholengemeenschap in Almelo kreeg gisteren een speciale les maatschappijleer. Voor de klas stond niet hun vertrouwde lerares, maar Jan Marijnissen, fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. Het ging over de euro, de zorg en spijbelen. En natuurlijk over veiligheid op school. ‘Maar dat is meer een thema voor de randstad’.

Waarover ze het willen hebben? De vraag van de gastdocent is gauw beantwoord. Over veiligheid, klinkt het uit vele monden. ‘U weet wel over wat laatst met die leraar is gebeurd’. De tragische moord op conrector Van Wieren van het Haagse Terra College ligt ze nog vers het geheugen. Net als de minuut stilte die ze daarom hebben gehouden.

Toch besluit leraar Marijnissen het eerst even over een andere boeg te gooien. Of ze weten wat de Tweede Kamer doet. ‘Nou, nee. Niet precies’. Marijnissen legt het nog maar eens uit. In gewoon begrijpelijk Nederlands. Over de verkiezingen, de Tweede Kamer, de Eerste (‘politici op hun retour’) Kamer, over de rol van de koningin. En over de regering van VVD, CDA en D66, die het begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ hoog in het vaandel voert. En waar het bij de regering tegenwoordig allemaal om draait. Om eigen verantwoordelijkheid.

En dan maakt de leraar Marijnissen plaats voor de politicus. Of ze weten wat solidariteit is? Het blijft stil in de klas. Moeilijk woord, maar het begrip kennen ze wel, zo blijkt als Marijnissen even voor advocaat van de duivel speelt. ‘Mensen in verpleegtehuizen kun je eigenlijk ook wel eens in de maand in bad doen. Ze doen toch de hele dag niets’. ‘En twee keer per dag eten in zo’n tehuis, dat moet ook kunnen’ en ‘uitkeringen kunnen we beter vervangen door voedselbonnen, dan geven ze het ook niet uit aan de verkeerde dingen’. De reacties in de klas op deze gechargeerde weergave van het beleid van Balkenende II zijn fel. ‘Een keer per maand in bad, ben je gek of zo’ en ‘mensen hebben goede voeding nodig’.

De leraar/politicus is tevreden. De boodschap is overgekomen. ‘Jullie reactie komt voort uit solidariteit, uit het besef dat het niet alleen om jezelf gaat in de wereld’.

De boodschap is overgekomen. Hoog tijd voor een ander actueel thema. De veiligheid.

Of ze zelf wel eens bang zijn? Twee vingers gaan de lucht in. Twee meiden voelen zich niet altijd veilig op school, voelen zich wel eens bedreigd. Het is niet zo heel erg, maar meer wapencontrole, dat zou niet gek zijn. Maar of dat helpt? Ook buiten school kan je immers van alles overkomen. ‘Je kunt niet bij iedereen en bodyguard zetten’, vindt Madelon Olthof (15). ‘En overal gebeurt wel eens wat. Je moet er ook mee leren omgaan en niet alleen bang zijn, want dan zit je uiteindelijk alleen nog maar thuis.’

En met de veiligheid op school valt het best mee, vinden de meesten. ‘De school doet er genoeg aan’, vindt Frank ten Brinke (15). Die bijval krijgt als hij zegt dat geweld op school toch vooral iets is waarover je uit de randstad hoort. ‘Zulke dingen gebeuren hier veel minder’. Einde discussie.

Er is nog even tijd voor wat anders. Het idee om notoire spijbelaars in de gevangenis te zetten, bijvoorbeeld. ‘Belachelijk’. En dat je straks pas met 17 jaar op een scooter mag. ‘Waar slaat dat op’. En dat je op het station niet meer mag roken. ‘Wie heeft dat bedacht?’

De les zit erop. Dag meneer. Marijnissen mag nog eens terugkomen. ‘Aardige man, helemaal geen praatjesmaker. En tof dat hij gewoon buiten stond te roken’.

U bent hier