h

SP Almelo stuurt brief naar raad

1 februari 2004

SP Almelo stuurt brief naar raad

Almelo 1 februari 2004,

Aan de fractievoorzitters van de Raad van de gemeente Almelo,

Geachte Fractievoorzitters,

De SP afdeling Almelo wil graag uw aandacht voor het volgende.

Zoals u wellicht vernomen heeft is er in veel gemeenten in Friesland en in steden als Haarlem door de besturen het besluit genomen om ten aanzien van de gedwongen uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers hun bezwaren kenbaar te maken bij het kabinet en de vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Zij constateren dat:

* De ministerraad heeft besloten 26.000 uitgeprocedeerde mensen
uit te zetten;

* De minister heeft een uitspraak gedaan dat een aantal
asielzoekers in ons land mogen blijven;
* Zij een uitzettingsvoorstel uitwerkt hoe dit kan plaatsvinden;
* De Tweede Kamer heeft hierover nog geen uitspraak gedaan;

De SP verzoekt hierbij de raadsfracties van de gemeente Almelo om ook haar Raad een fundamentele uitspraak te laten doen om geen uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten en:

* Om de Tweede Kamer te laten weten dat het aantal mensen dat in
aanmerking komt om te mogen blijven in ieder geval moet worden
uitgebreid met de mensen die 5 jaar of langer in ons land
verblijven en nodigt het college uit zich hierbij aan te sluiten;
* Aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mee te delen dat
wat Almelo betreft het voorgenomen besluit van het kabinet de
maatschappelijke noodzaak laat zien om na brede discussie in een
ledenvergadering van de VNG een nieuw en aanvullend standpunt te
formuleren rond een akkoord tussen Kabinet en de VNG.

Graag zouden we zien dat u en uw fracties het initiatief hiertoe nemen en ondersteunen

Met vriendelijke groet,

Namens SP Almelo

Clara Blaauw (voorzitter)

Bijl.: Tekst uit Binnenlands Bestuur.

cc. College B& W Almelo

cc. media

Tekst uit Binnenlands Bestuur

Gemeenten blijven zich verzetten tegen Verdonk (30/01/2004)
Minister Verdonk mag geen uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zetten zolang er onvoldoende vertrekcentra zijn ingericht. Dit standpunt heeft de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) ingenomen. Ook Haarlem en Groningen blijven weigeren mee te werken aan het uitzetten van asielzoekers.
De VFG is van mening dat het uitzettingsbeleid van minister Verdonk tot maatschappelijke onrust zal leiden. In de regeling van Verdonk kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers voor maximaal acht weken in een vertrekcentrum terecht. Als ze dan nog niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst, kunnen ze op straat worden gezet. De VFG denkt dat hierdoor verzet en onvrede bij de burgers zullen toenemen. Bovendien vindt de VFG dat de minister te veel asielzoekers wil uitzetten.

De Haarlemse gemeenteraad kondigde donderdag aan een brief aan de Tweede Kamer te sturen. In de brief vraagt de raad om asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven alsnog een verblijfsvergunning te geven. Op grond van haar zorgplicht weigert de gemeente asielzoekers uit hun huizen te zetten zolang er geen behoorlijk terugkeerbeleid is.

De Groningse gemeenteraad vindt het evenmin verantwoord om mee te werken aan het uitzettingsbeleid. De raad vreest dat de openbare orde in gevaar komt als asielzoekers in grote getale op straat terechtkomen. In een door de raad aangenomen motie werd het beleid van Verdonk veroordeeld.

Eerder deze maand hadden zowel Haarlem als Groningen zich nog voorzichtig positief uitgelaten over het akkoord dat Verdonk met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten sloot over de asielzoekers. Wel gaven ze aan te willen afwachten hoe het in de praktijk zou uitwerken.

Volgens Arthur Ringeling, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het een klassieke impasse. ‘Een minister doet een paar politieke uitspraken en denkt dan dat de wereld veranderd is’, zei hij in december vorig jaar tegen Binnenlandsbestuur.nl. Verdonk moet er wat hem betreft voor zorgen dat haar beleid ook uitvoerbaar is. ‘Gemeenten zijn niet slechts de uitvoeringsinstantie van het rijksbeleid. De overheid is geen eenheid. Dat moet ook helemaal niet, want dat zou heel gevaarlijk zijn.’

U bent hier