h

Laat Urenco de wereld niet meer verrijken

16 april 2004

Laat Urenco de wereld niet meer verrijken

Almelo, 16 april 2004 – Onder de leuze “Laat Urenco de wereld niet meer verrijken met kernwapens, straaljagers en splijtstof” organiseert het Nederlands Euregionaal Nucleair Overleg (NENO) op zaterdag 24 april a.s. een demonstratie tegen de verschillende activiteiten van Urenco.

Krista van Velzen De demonstratie begint om 14.00 uur in het Hagenborghpark (achter het Theaterhotel in de binnenstad van Almelo) met enkele sprekers, o.a het SP kamerlid Krista van Velzen. Om 15.00 uur wordt in demonstratieve optocht naar de Urenco vestiging aan de Plathofsweg gelopen waar rond 16.00 uur de afsluitende manifestatie plaats vindt.
Deze demonstratie vindt plaats aan de vooravond van de 18 de herdenking van de kernramp bij Tsjernobyl op 26 april. Op diezelfde dag begint in New York ook een belangrijk voorbereidingsconferentie over de evaluatie en mogelijke herziening van het Non-proliferatieverdrag dat beoogt het bezit van kernwapens terug te dringen. De verspreiding van kernwapentechnologie vanuit Urenco via de Pakistaan Abdul Kahn en het toenemend marktaandeel van Urenco in het leveren van kernbrandstof voor kerncentrales wereldwijd zijn in tegenspraak met wat de wereldgemeenschap met kernwapens en na Tsjernobyl met kernenergie wil. Urenco Almelo gaat echter onverstoord verder en mag zelfs uitbreiden. Daartegen moet geprotesteerd worden.

Het Nederlands Euregionaal Nucleair Overleg (NENO) is een samenwerkingsverband van milieugroepen, vredesgroepen en lokale afdelingen van politieke partijen in Twente, Zuid-Oost Drenthe en de Achterhoek. Het samenwerkingsverband werd in september 1997 opgericht om het Nederlandse protest te bundelen tegen het grote kernafvaltransport dat in maart 1998 naar Ahaus kwam. NENO richt zich tegen de vele nucleaire activiteiten die in deze regio plaatsvinden.

U bent hier