h

SP enquête betaalbaar wonen.

10 december 2004

SP enquête betaalbaar wonen.

Bij de gemeente Almelo zijn de plannen bekend, waar en wanneer de woningcorporaties van plan zijn sociale huurwoningen te slopen. Het is de bedoeling hiermede wijken te vernieuwen. Op zich is dat geen slechte zaak. Er is de laatste tijd al veel gesloopt in bijna alle wijken van Almelo.

Veelal zeer terecht. Te veel woningen voldeden in vele opzichten niet meer aan de eisen van deze tijd. Om deze redenen verhuizen is voor de meeste bewoners een zeer ingrijpende zaak. De woning waaraan je gewend bent en je vertrouwde buurt verlaten is niet zo maar iets. Veel eerder dan je van plan was naar een bejaardenwoning verhuizen!

Het aanbod van betaalbare sociale huur-en koopwoningen, die nog vrij lang meekunnen, is in Almelo niet groot. Het aantal wijken, dat vernieuwing behoeft daarentegen vrij groot. Als men de sloopplannen en de thans bekende nieuwbouwplannen naast elkaar bekijkt, is van een redelijk evenwicht niet veel te bespeuren.

De SP afdeling Almelo vreest dat een en ander tot aanzienlijke problemen in de nabije toekomst kan leiden. De eerste problemen tekenen zich al af. Het is voor een aantal bewoners, die hun woning en buurt al verlaten hebben, heel vervelend te zien dat hun woningen plaats gemaakt hebben voor een gracht of een appartementencomplex met voor hun begrip onbetaalbare huur. Van de huidige nieuwbouwplannen wordt je ook niet vrolijker! Kanaalvilla's, havenvilla's en grachtenvilla's en zelfs een waterrijke wijk hebben kennelijk de grootste prioriteit. Kennelijk heeft men de sloten- en greppelvilla's nog niet bedacht!

Helaas zijn nog te weinig plannen voor sociale huur-en koopwoningen bekend.

Het spreekt vanzelf, dat de woningcorporaties hun best doen een en ander zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch lijkt het er op dat men in die kringen onvoldoende op de hoogte is van wat er in de betrokken wijken of buurten leeft. Daarom is de SP-Almelo een brede enquête gestart in de betrokken buurten. Afgelopen maandag is daarmee het begin gemaakt in de St.Joseph-buurt op het Sluitersveld. Alle huurorganisaties is gevraagd aan dit onderzoek mee te werken.

De uitkomsten van deze enquête zullen naast de plannen van de corporaties worden gelegd. Door de SP-werkgroep "Betaalbaar Wonen" zal onderzocht worden waar de problemen liggen en zal samen met de bewoners naar oplossingen zoeken.
Die oplossingen zullen dan voorgelegd worden aan de gemeente Almelo en de betrokken woningcorporaties.

U bent hier