h

SP op zoek naar EU Grondwet

9 mei 2005

SP op zoek naar EU Grondwet

Dag van Europa begin van Nee Campagne tegen de Grondwet

Maandag 9 mei is het de Dag van Europa. Vandaag zal de SP afdeling Almelo een begin maken met haar Néé campagne tegen de EU Grondwet. De Grondwet zal nu beschikbaar zijn bij het gemeentehuis. Een aantal SP leden heeft vandaag bij de gemeente om de grondwet gevraagd.

Grondwet
Marco ter Brake tegen de aanwezige pers: “Het document waar Nederlanders zich op de 1 juni over kunnen uitspreken is enorm, meer dan 400 pagina's, en ingewikkeld. Toch moet iedere Nederlander de mogelijkheid hebben om de grondwet te lezen.
Receptie stadhuis
We vragen om de grondwet, en er is inderdaad een inkijk exemplaar aanwezig. Verder worden we verwezen naar de grondwet-krant.
De grondwetkrant
In de Wet van 27 januari 2005, betreffende het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie (Staatsblad 2005 44) is ook een rol voor gemeenten opgenomen. Artikel 9 van de wet schrijft voor dat de tekst van het verdrag gedurende vier weken voorafgaande aan de stemming kosteloos ter secretarie van elke gemeente verkrijgbaar moet zijn en dat de burgemeester dit ter openbare kennis zal brengen. We nemen dus geen genoegen met de grondwet-krant.
In gesprek
Marco vraagt waarom er niet meer exemplaren voorhanden zijn voor de Almelose burgers. Het blijkt dat de gemeente 100 kaartjes heeft ontvangen waarmee de burgers een exemplaar kunnen opvragen.
De grondwet
Omdat we graag de hele grondwet willen lezen, mogen we het meenemen naar de bibliotheek. Dit omdat er in het gemeentehuis geen ruimte is om rustig te lezen.
We staan buiten met de grondwet!
We staan buiten met de grondwet!

U bent hier