h

SP pleit voor recht op zorg en bijstand voor illegale kinderen in Almelo

7 september 2005

SP pleit voor recht op zorg en bijstand voor illegale kinderen in Almelo

De SP in Almelo wil van het gemeentebestuur weten of ze zich actief wil inzetten om AMA's (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers) en kinderen van illegalen te wijzen op hun recht op zorg en bijstand.

Minister Verdonk besloot onlangs om via de Koppelingswet de mogelijkheid voor uitkering voor illegalen te verbieden. Begin augustus bepaalde de Centrale Raad van Beroep echter dat minderjarige illegale kinderen recht hebben op bijstand. De rechter oordeelde dat de Koppelingswet ondergeschikt is aan het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat door Nederland getekend is. In dat Verdrag staat (onder andere) dat de overheid ervoor moet zorgen dat een kind zich lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk kan ontwikkelen. Daarom, zo redeneerde de rechter, moet de gemeente illegale kinderen geld geven voor kleding, voedsel en andere eerste levensbehoeften.
Dit is een baanbrekende uitspraak, die gemeenten in staat stelt én verplicht om illegale kinderen (via hun gezinnen) financieel te steunen zonder te hoeven vrezen voor sancties van minister Verdonk. Veel gemeenten hebben positief op het vonnis gereageerd: eindelijk mogen ze iets doen voor kinderen die in heel moeilijke omstandigheden opgroeien.

De SP wil van de gemeente Almelo precies weten hoe het omgaat met kinderen van illegalen en AMA's en vindt dat de gemeente zich actief in moet zetten om deze groepen te bereiken en ze te informeren over de mogelijkheden voor bijstand en zorg, wat dus in gaat tegen het beleid van Minister Verdonk.

U bent hier