h

Debat verkoop van het leveringsbedrijf van de Cogas

6 juli 2006

Debat verkoop van het leveringsbedrijf van de Cogas

In het debat tijdens de raadsvergadering op donderdagavond 6 juli werd duidelijk dat de gemeenteraad van Almelo nog geen besluit wil nemen over de verkoop van het leveringsbedrijf van Cogas Energie.

Maandag moeten de aandeelhouders beslissen of ze de beslissing nemen om een deel van Cogas (het leveringsbedrijf) te verkopen. Er is een bod gedaan door Elektrabel (dochteronderneming van het franse SUEZ. Ook het Deense Dong heeft een bod gedaan.
De Cogas heeft het bod van dong echter naast zich neer gelegd, en is in onderhandeling met Elektrabel.
Beslist is, dat de wethouder maandag niet voor de verkoop mag stemmen, omdat er nog te veel onzekerheden zijn.
Het presidium van de gemeenteraad van Almelo heeft daarom besloten donderdagavond 13 juli te reserveren voor een extra raadsvergadering in verband met de verkoop van het leveringsbedrijf van Cogas Energie.

De bijdrage van Mineke Heitink in de raadsvergadering van 6 juli:

De SP is niet voor de ontwikkeling van de liberalisering van de energiemarkt. Wij vinden dat, dat in overheidshanden moet blijven. Maar ook zijn wij niet blind, en weten dat de Rijks Overheid dit stimuleert. Tot op heden doet Cogas het zeer goed, dus waarom zou Cogas niet kunnen opboksen tegen de grote maatschappijen? De SP maakt zich sterk voor het algemeen belang. We weten dat de Splitsingswet al lang aan de gang is, maar voor ons staat het belang van de Werknemers, en de consumenten voorop.
De ondernemersraad is gehoord ze zitten echter met een paar knelpunten. De terughoudendheid van de gemeente Almelo sluit hier goed bij aan. Want het kan toch niet zijn dat de werknemers geen gelegenheid tot vragen stellen krijgen en dat vervolgens hun bedrijf verkocht wordt. Mocht er belangstelling voor de vragen van de ondernemersraad zijn dan kan ik ze straks verwoorden. Door de tijdsdruk die op het proces staat is het mogelijk dat de ondernemingsraad maandag nog geen advies kan geven.
De Cogas ging soepel om met mensen die financiƫle problemen hebben, Communicatie met de Cogas is ook altijd makkelijk. Als iemand een te hoge aanslag heeft is bijstellen van de maandpremie zeer makkelijk.(een telefoontje) Wordt die soepelheid ook gegarandeerd na de verkoop? [kan niet zal het antwoord zijn] De Cogas heeft geen afnemers verloren (zie jaarverslag 2004), blijkbaar zijn de consumenten heel blij met Cogas, dat willen we ze dus niet afnemen. Het blijkt dat zelfs overgestapte klanten uiteindelijk weer terug komen omdat ze bij de grote gigant als een nummer behandeld worden en de zaken niet goed geregeld krijgen. Hierdoor kun je dus juist de kracht van kleine spelers zien in het reusachtige veld. Blijkbaar is Cogas een hele aantrekkelijk bedrijf voor overname, gezien de belangstelling. Waarom is eenzelfde bod van het Deense bedrijf Dong afgewezen. (zij investeren veel in groene stroom (o.a.Wind energie) En wordt juist verkocht aan Electrabel die een dochter is van SUEZ (zij investeren meer in Kernenergie) De SP is een tegenstander van kernenergie.
De splitsingswet is er nog geeneens door dus er moet nog helemaal niets. Er is dus helemaal geen haast bij verkoop. De kracht van Cogas is de menselijkheid dat verdwijnt bij verkoop. In het slechtste scenario wordt de Europese energiemarkt straks overheerst door een paar bedrijven. Het zou toch fantastisch zijn dat er nog een klein gebied met,( stugge tukkers is) waar ze niet zijn doorgedrongen. Elektrabel heeft ook Rendo in Drenthe al overgenomen. Blijkbaar kopen ze van alles en is zo werkgelegenheid niet gegarandeerd.

U bent hier