h

Woede in De Riet over ‘vuurwerkmotie’ raad

1 november 2006

Woede in De Riet over ‘vuurwerkmotie’ raad

Uit de Twentsche Courant Tubantia. ‘Dit is ongehoord, de gemeenteraad moet zich diep schamen. Burgers worden hier niet gehoord.’ Bewoners van de Almelose wijk De Riet verlieten dinsdagavond woedend het stadhuis, nadat de raad volgens hen een ‘nietszeggende’ motie over vuurwerkopslag in wijken had aangenomen.

Voor de raadsvergadering had voorzitter D. Oosterbaan van het comité De Riet aan wethouder B. Kuiper 10.001 handtekeningen aangeboden van Almeloërs die tegen vuurwerkopslag in wijken zijn. Bewoners van De Riet hadden die handtekeningen in de stad ingezameld, omdat de gebroeders Huzink in de Rietstraat een opslag voor maximaal 10.000 kilo vuurwerk met een verkooppunt willen vestigen. Daar moeten de bewoners, met in hun achterhoofd de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede waarbij 23 doden vielen, niets van hebben.
De Socialistische Partij (SP) diende in de raadsvergadering een motie in met de strekking dat B en W alles op alles moeten zetten om een vuurwerkopslag aan de Rietstraat te weren. Ook zou het college het oprichten van nieuwe vuurwerkopslagbunkers in wijken moeten tegen gaan, terwijl er in bestaande opslagplaatsen niet meer dan 10.000 kilo vuurwerk mag liggen.
Deze motie kreeg alleen steun van de SP, Groen Links, Leefbaar Almelo, ChristenUnie, Almelose Ouderen Verbond (AOV) en het Almelo’s Liberaal Alternatief (ALA) en werd met 26 tegen 9 stemmen verworpen.
In plaats daarvan nam de raad met 29 tegen 5 stemmen een motie van PvdA, CDA, D66 en VVD aan. In die motie wordt het onwenselijk genoemd dat er in wijken vuurwerk wordt opgeslagen. Ook wordt de vuurwerkbranche daarin opgeroepen om met de gemeente af te spreken dat het vuurwerk niet langer dan een maand wordt opgeslagen: twee weken voor en twee weken na oud en nieuw. Verder zou de Vereniging van Nederlandse Gemeenten volgens deze motie moeten onderzoeken of gemeenten mogelijkheden kunnen krijgen om vuurwerkopslagen op bepaalde (woon)locaties te weren.
Fractie-voorzitter F.J. Cornelissen van de SP toonde zich teleurgesteld: ‘Dit is een uitermate zwakke motie, omdat er niets aan de opslagplannen van de Rietstraat gebeurt.’ De aanwezige bewoners uit De Riet reageerden onthutst en kondigden aan het niet er bij te laten zitten. ‘We gaan door, we gaan naar Den Haag’, zeiden ze.
Wethouder Kuiper had bij de ontvangst van de handtekeningen al gezegd dat hij geen opslag kan verbieden als ondernemers aan de veiligheidseisen voldoen en als het bestemmingsplan een vuurwerkopslag toelaat: ‘We moeten ons aan de wet houden’, aldus Kuiper.

U bent hier