h

Almeloërs in balans

19 juni 2008

Almeloërs in balans

(Update) Bijdrage van de SP fractie m.b.t. de Voorjaarsnota 2008:
Uit ervaring weet ik hoe moeilijk balans te krijgen is maar vooral hoe moeilijk het is om in balans te blijven. Daarom is de SP heel blij met deze ambitie en delen deze ook. Almelo in balans zal alleen ontstaan als het hart van Almelo in balans is en daar mee bedoelen we de mensen. Voor de SP is het daarom van groot belang dat we de mensen op de eerste plaats zetten. Dus NU kansen bieden om in balans te komen. Daarbij niet alles zetten op het binnenhalen van de nieuwe welgestelde maar vooral zorgen voor goede eerlijke kansen tot een gelijkwaardig bestaan.

Om een stad in balans te brengen is in eerste instantie kennis nodig over de onbalans.
Volgens de voorjaarsnota bestaat de onbalans in Almelo uit? Deze wordt niet genoemd.
Er wordt slechts aangegeven wat dit college verstaat onder balans. Evenwicht tussen bepaalde zaken. De keuze in die zaken vindt de SP heel ongelukkig gekozen omdat ze eigenlijk aan
de zelfde kant van de balans liggen. Het evenwicht tussen aandacht voor de wijken/dorpen
en de nieuwe impulsen voor de binnenstad vinden we daar een goed voorbeeld van.
De binnenstad is een bijzonder stadsdeel waar diverse buurten in zitten en binnen de
binnenstad moet al naar balans gezocht worden.

Waar volgens ons evenwicht gebracht moet worden, is tussen de bestaande buurten en de nieuwe buurten.
Met andere woorden de bestaande buurten mogen niet de dupe zijn van de aanleg van nieuwe buurten. De nieuwe buurten moeten volgens de menselijke balans aangelegd worden. In een buurt horen alle soorten mensen thuis en daar horen vooral buurthuizen, scholen, speelterreinen en winkels thuis. De nieuwe buurten moeten zo aangelegd worden dat er in bestaande buurten meer balans ontstaat. Bestaande buurten moeten daarbij beter worden. Tot nu toe is dat nog niet het geval en daarom vragen we daar extra aandacht voor.

De balans bestaat volgens de SP uit andere zaken:
Aan de ene zijde staat de ambitie en aan de andere kant de financiële dekking.
Ook bestaat de balans uit de investering in nieuwe zaken [als waterrijk, binnenstad]
en het onderhouden en renoveren van bestaande zaken.
Dus aan de ene kant zetten we het hart [mensen] en aan de andere kant het verstand [projecten] deze twee moeten in balans blijven en dat kan alleen als deze elkaar begrijpen. Daar is veel geduld voor nodig en dat strookt soms niet met de snelheid die dit college laat zien.

Balans in onderwijs:
Voor de juiste balans moet er ook de juiste opleidingen zijn. Dat we geen HBO of universiteit in Almelo hebben kunnen we niet veranderen. Het aanbod van MBO opleidingen kan echter veel gevarieerde dan dat nu het geval is. Tevens kunnen we de jeugd binden aan Almelo door hier een goed woonklimaat te scheppen voor werkende en/of studerende jongeren. Het woonklimaat zal vooral moeten bestaan uit goedkope woningen in het centrum, bij het station.

Balans in wonen:
Zoals al eerder genoemd moeten nieuwe en bestaande buurten met elkaar in balans zijn.
In het verleden zijn de bestaande buurten ontregeld door het verdwijnen van speelvelden, buurthuizen en andere openbare ruimte. Met het aanleggen van nieuwe buurten kunnen de bestaande buurten weer lucht krijgen. Veel aandacht moet gaan naar het behouden van de buurten die er nu zijn, let wel we praten over buurten en niet over wijken laat staan over stadsdelen. De beleving van wonen zit in een buurt en niet in een wijk dat is ook de reden dat wij moeite hebben met het grote denken van dit college. Probeer het denken terug te brengen tot buurt niveau en het belang van buurthuizen wordt weer begrepen.

Balans in persoonlijke ontwikkeling:

De persoonlijke ontwikkeling heeft te maken maatwerk en met gelijkwaardigheid. Iedereen in Almelo moet dezelfde kansen krijgen om zich te ontwikkelen en daar is zeer veel aandacht voor nodig. De speerpunten van de KRA moeten serieus meegenomen worden. Zodat uiteindelijk iedereen mee doet. De 2,6 miljoen voor nieuwe locatie Werk en Inkomen zou eigenlijk op maatwerk ingezet moeten worden zodat iedereen een goede gedegen begeleiding krijgt tot het meedoen in deze maatschappij. Ook wij begrijpen dat je dan een dak boven je hoofd moet hebben, wij zouden echter wat minder vaak willen horen dat mensen zich niet begrepen maar wel gekwetst voelen.

Balans in belasting:
Als voorbeeld de hondenbelasting, deze is niet mis. De meeste eigenaren hebben er echter geen problemen mee als er maar iets geregeld is voor de honden. Met andere woorden het belastinggeld moet besteedt worden aan de honden. Boetes van 50 euro omdat mensen geen schepje bij zich hebben brengt alles in onbalans. Het onderzoek dat loopt zullen we daarom kritisch volgen.

Balans in kunst en cultuur:

Kleine projecten mogen niet ten koste gaan van de grote. Juist de kleine initiatieven kunnen door de hulp van de gemeente de stad in balans brengen. We gaan er dan vanuit dat de nota die volgt vooral kansen bieden aan kleinschalige, laagdrempelige uitingen van kunst en cultuur zodat ook hier iedereen een kans krijgt zich te ontplooien.


Balans in sport:

Natuurlijk is de SP blij met Heracles en met de IISPA. Maar ook hier moet het evenwicht opgezocht worden met de kleinschalige zeer laagdrempelige sport plekken. In Almelo zijn
te weinig plaatsen waar de jeugd zich in het zweet kan werken. Al jaren duikt het skatepark op maar er komt niets van. De SP had hier meer ambitie verwacht en gaat er vanuit dat dit college haar best gaat doen sport en beweging voor de jeugd drempelloos te maken.

Balans in de groene ruimte:

Het uitbreiden gaat maar door. Als dat nodig is voor de balans van Almelo dat kan de SP dat steunen. Maar net zo belangrijk is de groene ruimte. De Westelijke groene long wordt steeds meer ingesloten enerzijds door een nieuw industrie terrein en een nieuwe wijk in Wierden en aan de andere kant door de bebouwing van de Leemslagenplas. Waterrijk neemt ook al veel groene ruimte in beslag en om alles betaalbaar te houden moet het groen aan de Noordzijde van Aadorp er aan geloven dit is voor de SP stap te ver. De groene ruimte rond Almelo is schaars en we moeten daar heel zuinig mee om gaan en dat gebeurt op dit moment niet.

Hoe zit het met de balans als het gaat om de Pooksbelten? Vanaf het begin wordt er niet serieus met de bewoners en de recreanten omgegaan. De gemeente wil voor een dubbeltje
op de eerste rang zitten en is nu terug gefloten door de rechter. De SP gaat er vanuit dat de lopende zaken soepel worden opgelost en dat de gang naar de rechter vermeden wordt.

We zijn blij met de opzet van deze voorjaarsnota, voor het eerst helder en overzichtelijk.
Een dikke pluim!

Maar nu is het aan ons om de voorjaarsnota op politieke inhoud te beoordelen en dat na een jaar vol onbalans in de SP fractie door overspannenheid en lastige privé situatie. Ondanks dat er op het besluit niets is aan te merken en alle punten kloppen als een bus bewerkstelligen ze uiteindelijk de verkeerde balans. Er wordt te veel in nieuw geïnvesteerd en te weinig in wat we NU hebben. Er wordt te veel gezegd en te weinig geluisterd. Er wordt te veel ondernomen zonder de betrokkenen erbij te betrekken. In de nota staat dat de mensen het kapitaal van de gemeente zijn en precies daarom moet er vooral op betrokkenheid ingezet worden. Laten we dat vanaf NU doen.

TWEEDE TERMIJN:
Er zijn in de eerste termijn veel toezeggingen gedaan die hoop bieden. Het budgetrecht dat bij ons ligt maakt het zeer ingewikkeld om maar iets te wijzigen aan deze voorjaarsnota. Een boekhoudkundige whizzkid zou er blij mee zijn maar wij beperken het tot het aangeven van onze politieke richting. Een groot deel van onze eerste termijn blijft daardoor overeind staan.

Mijn uitspraak in de eerste termijn m.b.t. de rechtsgang van de Pooksbelten was wellicht niet helemaal juist gekozen maar dat komt doordat de SP deze kwestie anders opgelost zou hebben. We hebben met zeer veel gebruikers van de camping gesproken en deze voelen zich aan de kant geschoven. Wij weten zeker dat dit anders had gekund en nog steeds kan.

Nadeel van vroeg spreken is dat het nog niet helemaal zeker is welke moties en amendementen door gaan, een aantal wil ik toch even langs lopen.

De SP is een groot voorstander van diversiteit in wijken op buurtniveau, het amendement
en de motie m.b.t. sociale woningbouw zullen we daarom niet steunen.
Het uitdelen van de vakkanjerprijs vinden wij vooral de taak van het vak waarin de kanjer werkzaam is. De stadprijs kan zoals voorgesteld breder ingezet worden.

De SP is blij moet de toezegging dat er serieus met de KRA gesproken gaat worden over de speerpunten. De uitkomst willen we graag voor de begrotingsbehandeling lezen. De motie van Groenlinks legt deze afspraak goed vast en daarom steunen wij die motie.

Dat kinderen niet in armoede horen op te groeien is voor de SP een duidelijk zaak. Een onderzoek kan dat beslist geen kwaad het is echter wel zaak om dit zeer snel te doen want bij kinderen gaat het jaar sneller en heeft meer impact.

De SP ondersteunt de motie m.b.t. speeltuin Nieuwland, want die laatste speeltuin moet toch bewaard blijven.

De motie over het poppodium hebben wij al ondertekend, wij staan hier nog steeds achter vooral omdat het ook in bijvoorbeeld het Twentecentrum gerealiseerd kan worden.

De motie rond het jeugdsportfonds vinden we een mooi initiatief en zullen het daarom steunen.

Zeer blij zijn we met de motie rond de kwijtschelding gemeentelijke heffingen voor ondernemers op het sociaal minimum, het is ons alleen niet helemaal duidelijk of deze nu wel of niet wettelijk toegestaan is.

Doordat dit stuk een voort vloeit uit het Masterplan en het Collegeprogramma 2006-2010 is het voor de SP zeer moeilijk dit stuk te steunen. Het is voor ons duidelijk wat de voorjaarsnota in werking zet en in grote lijnen kunnen we daar mee leven maar het zijn juist de detail waar het om gaat. Omdat de voorjaarsnota als een geheel beschouwd moet worden heeft het toch geen zin om op enkele punten tegen te stemmen er volgt dan een verschuiving welke voor een grote onbalans zorgen in de nota. Om de balans er in te houden zullen we, zoals we er nu tegen aan kijken, tegen de nota stemmen om zo niet in gewetensnood te raken…

Noot van Javier:
Blijkbaar zijn in dit duale systeem de coalitie partijen niet zo zeker van hun zaak. De SP werd flink aangevallen omdat de nota niet door haar gesteund wordt. We zetten ons buitenspel. Dit hebben we weten te pareren omdat het natuurlijk van de zotte is dat je slechts mag meepraten als je het er mee eens bent. Ook kregen we te horen dat we amendementen moeten maken om het stuk goed te krijgen, wij hebben aangegeven dat met de stand van zaken binnen de SP fractie [lees: overspannenheid en privé problemen] nu niet het moment daar was om deze te maken. Voor de SP is het gebruikelijk dat we wijzigingen eerst onderzocht hebben, daar hebben we te weinig tijd in kunnen stoppen. Dus een amendement die niet getoetst is vinden wij geen knip voor de neus waard. Uiteindelijk is de gehele voorjaarsnota zonder wijzigingen aangenomen. Wij hebben tegen gestemd.

U bent hier