h

SP stelt schriftelijke vragen over de verkoop van ESSENT

6 februari 2009

SP stelt schriftelijke vragen over de verkoop van ESSENT

Het Duitse energiebedrijf RWE staat op het punt om het Essent over te nemen. De waarde van Essent wordt geschat op ruim 9 miljard euro. Verschillende provincies, waaronder de provincie Overijssel, zijn grootaandeelhouder. Ook gemeenten bezitten aandelen in Essent, zo ook onze gemeente. Hoewel de waarde van de Almelose aandelen beperkt is, is de discussie over de verkoop van Essent ook voor Almelo zeer belangrijk. Het gaat hier namelijk niet primair om een financiële maar om een politieke kwestie. Gaat Almelo wel of niet akkoord met het uit handen geven van de gezamenlijke maatschappelijke invloed op de energievoorziening? Die vraag is van fundamentele politieke aard.

Hoewel er in principe al akkoord is om tot verkoop van de aandelen aan RWE over te gaan, moeten de verschillende Provinciale Staten hier nog een besluit over nemen. Almelo kan haar stem te gelde maken als één van de aandeelhouders. Die stem straalt uit naar overige aandeelhouders.
Na de fusie zal Essent deel uitmaken van één van grootste Europese energiebedrijven. De eigenaar, RWE, is een beursgenoteerde onderneming die winstmaximalisatie als voornaamste doelstelling kent. Een betrouwbare en duurzame energieproductie heeft veel minder prioriteit. RWE is een bedrijf dat voornamelijk investeert in nieuwe bruinkool en steenkoolcentrales en daarmee in één van de meest vervuilende manieren van elektriciteitsopwekking.
Essent is momenteel in principe nog in handen van overheden die de mogelijkheid hebben om het beleid van het bedrijf te beïnvloeden op het gebied van de hoogte van de topsalarissen, investeringen in betrouwbare en duurzame vormen van energiewinning en het betaalbaar houden van de energie voor de gebruikers. Dit wordt met verkoop in één keer onmogelijk.
De laatste maanden domineert de kredietcrisis en de financiële situatie in de wereld de nieuwsberichten. Over de oorzaken zijn velen het eens: doorgeslagen marktwerking, beperkte maatschappelijke controlemogelijkheden op bedrijven en onbezonnen korte termijnbelangen van aandeelhouders en topbestuurders. Terwijl de wereldeconomie nog midden in die crisis zit, toont de intentie tot uitverkoop van onze invloed op de energievoorziening dat er kennelijk weinig lessen geleerd zijn.
Opnieuw lijkt het korte termijn belang, het snelle financiële gewin, het te winnen van het gezonde verstand. Een nutsbedrijf wordt in de uitverkoop gedaan. Uiteindelijk is de overheid de controle kwijt en de klanten krijgen op termijn de rekening voorgeschoteld. Daarover dient onze gemeente een uitgesproken mening te hebben.
1: Is het college van mening dat een energiebedrijf een betrouwbare energieleverancier dient te zijn? Zo ja, hoe kan dat het beste worden gegarandeerd?

2: Is het college van mening dat een energiebedrijf moet investeren in duurzame energievoorzieningen? Zo ja, hoe kan dat het beste worden gegarandeerd?

3: Is het college van mening dat energie ook op termijn betaalbaar dient te blijven? Zo ja, hoe kan dat het beste worden gegarandeerd?

4: Is het college het eens met diegenen die stellen dat- mocht je überhaupt al over willen gaan tot verkoop van aandelen Essent- dat in de huidige economische en financiële tijdsgeest in elk geval zeer onverstandig is?

5: Is het college het eens met de volgende uitspraak: “In een Europese energiemarkt waar de regelgeving nog grotendeels in de maak is en waar op vele plaatsen overheden een greep op de productie en levering lijken te willen houden is het ronduit onverstandig nu zelf als Nederlandse overheden alle strategische invloed via het eigendom op te geven.” (Pvda-2e Kamerlid Samson)?

6: Is het college net als de SP van mening dat een positieve beantwoording van voorgaande vragen zou moeten leiden tot behoud van de aandelen Essent?

7: Is het college bereid zich zo spoedig mogelijk uit te spreken tegen de verkoop van de aandelen Essent en haar mening kenbaar te maken aan overige aandeelhouders, in het bijzonder de Provincie Overijssel? Zo ja, wat, waar, wanneer? Zo nee, waarom niet?

U bent hier