h

Voorjaarsnota: Tussenstop Almelo

16 juni 2009

Voorjaarsnota: Tussenstop Almelo

De tijd vliegt, dit is alweer de laatste voorjaarsnota van deze raadsperiode. Tijdens de eerste voorjaarsnota hebben we gezegd dat we op een sneltrein zijn gestapt die zonder tussenstop door raast. Ook hebben we eens aangegeven “kalm aan en rap een beetje” eerlijk gejat van Herman Finkers. Dat daar uiteindelijk een economische crisis voor nodig zou zijn hadden wij niet voorzien. Nu we daar toch zijn beland wil ik daar graag het volgende over kwijt:

De huidige crisis is het resultaat van verkeerde politiek. Niet van een uitvoeringsfout, maar van een systeemfout. Men staarde zich blind op winst, hebzucht en de korte termijn. De tweedeling groeide, ten koste van de solidariteit. Dat hoort nu eenmaal bij het neoliberalisme. Net als het afbreken van voorzieningen die we gezamenlijk hebben opgebouwd, zoals zorg, onderwijs, en sociale zekerheid. Deze crisis maakt duidelijk dat de oude, neoliberale politiek bankroet is. De crisis kan dan ook niet bestreden worden met de oude, neoliberale oplossingen. Die zouden enkel leiden tot veel meer ellende voor gewone mensen. Het is tijd voor een nieuwe koers voor Nederland. Deze zal vooral in Den Haag uitgezet worden maar in de buurt positief gevoeld moeten worden. Een nieuwe koers betekent voorkomen dat gewone mensen een hoge prijs betalen voor de fouten van bankiers, bestuurders en politici. Een nieuwe koers betekent een einde aan de graai- en bonuscultuur, zowel in de financiële wereld, de rest van het bedrijfsleven en bij de overheid. Een nieuwe koers betekent meer zeggenschap voor werknemers en minder voor aandeelhouders.

Fors bezuinigen zal de crisis alleen maar erger maken. We moeten juist investeren: in mensen en in de economie. Niet de grootst mogelijke winst, maar de menselijke belangen moeten daarbij voorop staan. Daarom kiest de SP voor het opbouwen vanuit de buurt. Deze aanpak staat dicht bij de mensen en zorgt voor een grote betrokkenheid, iets wat we juist in deze tijd moeten doen, een tijd waarin veel mensen het geloof in de politiek zijn kwijtgeraakt.
Door het bouwen van betaalbare huizen, het opknappen van scholen of zelfs het opknappen van buurten, denk daarbij aan de WesterEs, laten wij zien dat we het beste met de mensen voor hebben. Bij de keuzes van de SP staat solidariteit voorop, nu en in de toekomst.

Vandaag heeft het CPB bekend gemaakt dat krimp van de Nederlandse economie nog groter is dan verwacht en zal stijgen naar ongekende hoogte. Ook de werkloosheid zal stijgen naar het niveau van begin jaren tachtig. Dit brengt voor Almelo geen leuke herinneringen met zich mee. Nu zal moeten blijken of de weerstand van Almelo groter is geworden.

De voorliggende voorjaarsnota is bij de eerste keer lezen duidelijk. Dat is zeker een compliment, en daarom een nominatie waard.

Toch zijn er politieke afwegingen waar wij grote moeite mee hebben. Als eerst wil ik meegeven dat deze voorjaarsnota weliswaar een sobere versie is van alle voorgaande jaren maar nog steeds een uitvloeiing van het coalitieakkoord welke wij politiek niet steunen.

Om een deel van de duidelijkheid van de voorjaarsnota over te nemen komen hier onze omkaderde stukjes:

Fietsen: Door de nieuwe fietsenstalling is Almelo nog meer een fietsstad geworden, hier moet op ingezet blijven worden, de fiets is goed voor mens en omgeving. Dat de prioriteit van de fietsnota wordt afgehaald vinden we dan ook een verkeerde bezuiniging. Door nog meer op fietsen in te zetten zal wellicht de parkeer vraag voor fietsen groeien ten koste van de auto. Het parkeertarief voor de auto moeten omhoog om het rendabel te maken. Bestaat er kans dat deze nog hoger uitvalt als er nog meer mensen met de fiets gaan?

Buurthuizen: De SP heeft herhaaldelijk te kennen gegeven dat wij veel buurthuizen willen. Door de economische tegenspoed lijkt het de goede kant op te gaan… Toch blijft het idee leven dat buurthuizen terug gebracht moeten worden naar buurtkamers, wij vinden dit een slecht plan vooral omdat de betreffende buurthuizen heel goed hun werk doen. Het ombouwen van de Kolkschool mag daarom geen gevolgen hebben voor de buurthuizen het Dok en Egbertus. Ook wil de SP graag weten hoe de besprekingen met ATIB verlopen over de huisvesting.
Door de vergrijzing van de bevolking blijft het belangrijk om juist een buurtcentrum dicht bij huis te hebben. De opheffing van de Smorre en de verkoop van ’t Veurbrook kunnen er voor zorgen dan veel oudere mensen zich opgesloten in hun eigen huis zullen voelen, omdat de afstand tot hun buurthuis te groot is.

Re-integratie: Natuurlijk vinden klachten sneller hun weg naar buiten. Maar we horen iets te vaak klachten van mensen die deelnemen aan de re-integratie trajecten. De bezuinigingen mogen beslist geen aanleiding zijn tot sneller verwerken omdat er meer zijn. De mensen verdienen een persoonlijke aanpak waarbij de regels te maken hebben met de mensen en niet met het systeem.
Mensen die in de bijstand zitten krijgen volgens de gemeente een uitstroompremie duurzame arbeid (regulier werk gedurende minimaal 6 maanden). Alleen geld deze regeling ook niet voor mensen die uitstromen door het integratie project Fusion, en dan bij een geprivatiseerde afdeling terecht komen van het oude SOWECO.

WMO: Als de gemeente Almelo sociaal omging met de WMO, dan had zij net als de gemeente Hengelo het Zeeuwse model gehanteerd voor de aanbesteding.
Ja, dit kost geld, maar het levert fatsoenlijke werkgelegenheid op voor mensen die werken in de zorg, en het lever betere zorg voor de mensen die afhankelijk zijn van zorg.

Bijstand: De sociale agenda overeind houden?
Met het vooruitzicht dat er een grote werkeloosheid op ons afkomt, moet de gemeente Almelo de sociale agenda niet alleen overeind houden, maar juist verbeteren, aangezien er anders alleen maar meer armoede in Almelo zal komen. Dus juist een verhoging van de sociale agenda. Zie de speerpunten nota van de KRA. Dit alles om meer armoede in Almelo te voorkomen.
Tot op heden is iemand die jaren moet rondkomen van dit bestaansminimum in Almelo zeker niet goed af. In 2009 is net voor dit jaar weer een langdurigheidstoeslag aangenomen.
Mensen moeten minimaal 5 jaar op 101% van het minimum zitten om hiervoor in aanmerking te komen. Dit houdt vaak in dat zij maximaal € 1000,- boven het bijstandsniveau mogen zitten. De wethouder heeft wel aangegeven dat zij de termijn in 2010 wil verhogen naar 3 jaar. Maar het blijft gaan om mensen die een zeer laag inkomen hebben, en dus ook geen reserves. Volgens de KRA zou de inkomensharmonisatie al opgehoogd moeten worden van 115% naar 125%. Laten we ditzelfde percentage dan ook hanteren voor de langdurigheidstoeslag.

Masterplan: Bij het vaststellen van het Masterplan heeft men deze economische crisis vast niet voorzien. Daarom stelt de SP voor het Masterplan vooral als visie te hanteren en bijstellen waar mogelijk. Het is geen schande af te wijken van deze visie. Het lijkt nu dat het Masterplan voor alles gaat? Als we hier aan vasthouden dan kiest de raad er voor om ziende blind te worden.

Wonen: Wat ziet het college als de woningmarkt is in balans?
Zijn er ook extra goedkope woningen voor mensen die binnenkort door de crisis hun baan verliezen, en hun eigen koopwoning niet meer kunnen betalen?
In de bijstand geld nog steeds: geen bijstand bij eigenhuis bezit, eerst je huis opeten.
Maar de huizenmarkt is achteruit gegaan. Mensen die nu in de problemen komen kunnen vaak hun huis niet verkopen, of voor een bedrag dat zij daar geld op toe moeten leggen. Hoe gaat Almelo met die mensen om? Hiervan zien wij niets terug in de voorjaarsnota.

Hoe gaat dit met het armoede-convenant dat de gemeente heeft afgesloten met Beter Wonen. Worden er minder mensen hun huis uit gezet? En wat zijn dan de gevolgen voor de gemeente?

Met de huidige Krediet crisis is het volgens ons niet verstandig om op volkshuisvestingsbeleid algemeen budget te gaan bezuinigen. We lopen juist in deze tijd het risico dat meer mensen in sociale woningen terecht komen. En dat meer mensen de kosten voor hun woning niet meer kunnen opbrengen.

Verder vraagt de SP zich af hoe het met Almelo zou zijn zonder de Essent gelden. Deze worden nu gebruikt voor het afdekken van alle in het verleden gemaakte onkosten en vloeien zo weg. Terwijl dit geld is dat door alle mensen opzij is gezet. Samen hebben we hiervoor gespaard en samen zouden we hier iets van terug moeten krijgen.

Omdat dit de laatste voorjaarsnota van deze raadsperiode is wil de SP graag de aandacht nog even hebben voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Maar ook voor het betere gebruik van bedrijventerreinen. Het is de SP een doorn in het oog dat er geen oplossing wordt gezocht voor de opslag van vuurwerk, in deze raadsperiode zijn er meer dan tienduizend handtekeningen opgehaald tegen vuurwerkopslag in woonwijken. Uiteindelijk is er een motie aangenomen om het VNG op de hoogte te brengen. Dit is gebeurd maar hoe nu verder?
De SP zou graag een onderzoek zien naar de mogelijkheden tot vuurwerkopslag op bedrijventerreinen. In dat onderzoek kan ook meegenomen worden of het mogelijk is dat er bepaalde consumentenactiviteiten mogelijk zijn op bedrijventerreinen. We begrijpen dat eventueel de verordening aangepast moet worden, ook dat kan meegenomen worden in het onderzoek. Wij overwegen hier een motie over in te dienen. Graag willen we van de wethouder weten hoe er vanuit B&W over wordt gedacht.

We kunnen menselijker en socialer uit de crisis komen als we nu kiezen voor de buurt, de schaal van de toekomst!

U bent hier