h

Blokkendoos binnen drie weken dicht? 25 gezinnen in de kou!

6 augustus 2009

Blokkendoos binnen drie weken dicht? 25 gezinnen in de kou!

De SP heeft enkele vragen gesteld aan het College naar aanleiding van de gang van zaken rond kinderdagverblijf de Blokkendoos.
De blokkendoos heeft een tamelijk uniek concept voor kinderopvang in Almelo, een kleinschalige op de buurt georiƫnteerde opvang met maximaal 10 kinderen in een huiselijke omgeving.

"Het concept van kleinschalige opvang in de buurt spreekt de SP erg aan. Dat dit in een woonhuis gebeurt is vooral logisch omdat er te weinig buurthuizen zijn. De woonhuizen worden zo ontmoetingsplekken voor mensen uit de buurt, het zou eigenlijk heel goed in de Almelose Wijkaanpak moeten passen." Aldus Javier Cornelissen fractievoorzitter van de SP Almelo.

De locatie van de Blokkendoos aan de Vogelweide veroorzaakt problemen met betrekking tot de verkeersveiligheid, aldus de uitspraak van de Raad van State. Een permanente ontheffing is dus niet mogelijk, een grote domper voor het kinderdagverblijf. De gemeente heeft inmiddels laten weten dan binnen drie weken de deuren dicht moeten zijn en dat er anders een dwangsom aan te pas komt.

Voor de SP is dit een veel te zware maatregel. "In plaats van het dichtgooien van een kinderdagverblijf moet er snel aan een oplossing gewerkt worden. De oplossing kan zitten in de verkeerssituatie of de locatie. Het veranderen van de verkeersituatie kan door het plaatsen van een oprit en zo een in- en uitstapplaats voor de ouders die hun kind komen halen of brengen. Daarnaast moet er gezocht worden naar een goede nieuwe bestemming waar het wel mogelijk is een buurt georiƫnteerde kinderdagopvang te plaatsen. Tot die tijd mag het niet zo zijn dat 25 gezinnen - 20 gezinnen brengen de kinderen daar en er werken 5 mensen - de dupe worden van opeens gevonden rechtlijnigheid van de gemeente. De gemeente heeft ooit aangegeven dat ze geen probleem hadden met de locatie van de Blokkendoos aan de Vogelweide, daarmee heeft ze een signaal afgegeven dat het goed zit, dat vervolgens de tijdelijke ontheffing afloopt en er in de tussentijd een ordinaire burenruzie ontstaat zou voor de gemeente reden moeten zijn naar een oplossing te zoeken, ze zou voorbeeld kunnen nemen aan Beter Wonen deze heeft gezocht naar een nieuwe locatie maar tot nu toe nog geen gevonden. Moet daarom de boel dicht? De gemeente moet even bij haar zelf te rade gaan dat ze hierin een grote rol speelt. Het concept slaat aan en vele gezinnen maken inmiddels gebruik van de opvang. Deze mogen niet de dupe van deze situatie worden. Stel eens voor; je komt terug van vakantie en... weg is je opvang... maar je moet weer aan het werk...

Jammer dat het zover heeft moeten komen en dat het op basis van de verkeersituatie wordt afgewezen. We hebben een paar keer de situatie bekeken en zien geen grote problemen. Zeker niet zo groot dat het binnen drie weken gesloten moet worden. De vuilniswagen zorgt elke week voor veel meer problemen, dat accepteren we toch ook? De gang van zaken sluit niet aan bij de ambities van de stad. Draai het besluit terug en werk aan een oplossing! je bent er voor de mensen, niet om het baasje te spelen!

vragen:

1.
Is het college het met de SP over eens dat het concept van kleinschalige kinderopvang in de buurt een welkome aanvulling is op het totale aanbod van kinderopvang in de gemeente Almelo?
2.
Heeft het College een overzicht van de wachtlijsten in de kinderopvang in de gemeente Almelo? Zo ja, dan willen wij die graag ook. Zo nee, kan deze in kaart gebracht worden?
3.
Welke gevolgen heeft de nieuwe wet kinderopvang, die op 1 januari 2010 in werking gaat, op de wachtlijsten?
4.
Heeft het college in beeld hoeveel tijdelijke ontheffingen [art. 17 WRO (tijdelijke vrijstelling) of art. 3.22 Wro (tijdelijke ontheffing)] op de woonbestemming, er op dit moment zijn in de gemeente Almelo? Zo ja, dan zien wie die graag tegemoet.
5.
Ziet het college in dat er 25 gezinnen de dupe zijn van deze situatie? Zo nee, wat is het gevolg volgens de visie van het college?
6.
Is het college, net als de SP, van mening dat ze mede verantwoordelijk is voor de situatie?
7.
Ziet het college mogelijkheden om samen met Beter Wonen en de Blokkendoos aan een oplossing, een andere locatie, te werken?
8.
Is het college het met de SP eens dat de toonzetting in de laatste brief aan de blokkendoos en totaal verkeerde is. Termen als 'illegale situatie' schetsen een beeld van crimineel gedrag, terwijl ze "slechts" een kinderopvang in stand probeert te houden.
9.
Kan het college een overzicht geven van de gang van zaken vanaf het moment van aanvraag voor tijdelijk ontheffing en het weigeren van de permanente ontheffing, dit natuurlijk met onderbouwing en dossier inzicht. Het is de SP namelijk niet duidelijk waarom er in de tussentijd geen oplossing is gekomen.

U bent hier