h

begrotingsbehandeling 2010

11 november 2009

begrotingsbehandeling 2010

Vandaag en morgen staat de begroting op de raadsagenda. Voor de SP Almelo de eerste keer aan het einde van een periode. De begroting staat vooral in het teken van bezuinigen en doorgaan op de ingeslagen weg. Dit is niet de weg van de SP. Te veel zaken komen niet overeen met de ambitie die de SP voor Almelo heeft. Daarom zullen wij niet instemmen met de begroting.

Hier de inbreng van de SP in eerste termijn:

Start de muziek…
De tijd vliegt, dit is alweer de laatste begroting van deze raadsperiode.
Dat betekent dat de muziek gestart kan worden voor de stoelendans. De SP is heel blij met deze stoelendans omdat dan onze rol als volksvertegenwoordiger de boventoon gaat voeren. Terug naar de echte wereld, terug naar de mens, de hoofdtaak volgens de SP. Dat is lastig gebleken in onze eerste periode. Die taak lijkt vaak ondergesneeuwd ten opzichte van de andere twee taken, de controlerende en de kaderstellende.

We hebben daar flink mee in de maag gezeten en het is een puzzel gebleken. Te veel tijd gaat verloren aan details, soms zoveel dat er voor de hoofdlijnen geen tijd meer is. Eigenlijk zou je vaker met een helikopterview overzicht moeten houden en de verbanden zien tussen alle nota’s. Dat uiteindelijk Almelo Nouveau een logische uitwerking is van diverse stukken heeft de SP niet voorzien. Het idee om een buurt wat te geven door het ergens anders af te breken is toch compleet absurd. Toch rest dan de vraag: Is dat tactiek, toeval of gewoon niet weten wat er in een buurt speelt. De tijd zal het leren.

We zitten nu in een tijd dat we op de kleintjes moeten letten. Al vanaf het begin van deze periode heeft de SP aangegeven dat we een stap op de plaats moeten doen en beter moeten na denken over alle ambitieuze plannen, die vooral uit stenen bestaan. De balans was ver te zoeken. Nu de grondexploitatie en de woningbouwprogrammering niet in de begroting staan is de balans weer even de andere kant opgeslagen. De marsroute geeft echter wel aan dat de ambities niet in balans zijn.

In de voorjaarsnota zijn we uitgebreid ingegaan op de crisis, die veroorzaakt is door het grote graaien en betaalt lijkt te worden door de gewone mensen die part nog deel hebben gehad aan het graaien. Neem als voorbeeld de zogenaamde crisismaatregel rond de AOW. Uiteindelijk, over 15 jaar, zal de gemeente met een nog groter probleem te maken krijgen. Namelijk armoede onder ouderen. Er wordt nu voornamelijk ingezet om jongeren aan het werk te krijgen, een zeer belangrijke zaak. Maar hoe zit het met de 55+? Hoe gaan we deze groep menswaardig aan het werk houden. En laten we elkaar niet voor de gek houden door te zeggen dat de ouderen van dan geen zwaar werk hebben gehad omdat ze deel zijn van de kenniseconomie. Ook hier zal de tijd het leren.

De tijd heeft ons inmiddels al het een en ander geleerd. In de afgelopen periode heeft de SP nooit ingestemd met de begroting of de voorjaarsnota omdat het college op koers ligt voor een ijsberg. Er werd en word alleen gekeken naar het prachtige, het bijzondere, de unieke kansen voor de stad Almelo. Maar de Stad Almelo is meer dan dat…
Onder die top zit de basis van de stad en dat zijn de mensen en die leven in buurten en zijn trots op zich zelf en de persoonlijke omgeving. Ze willen graag meedenken over hun omgeving en dat moeten wij regelen. Het gaat niet om een keuze uit twee projecten maar over serieus meedoen. Dat is meer dan eens in de vier jaar de stoelendans mogelijk maken.

Neem als voorbeeld de binnenstad. Veel mensen vinden het belangrijk. Maar toch wordt er maar mondjesmaat samengewerkt met de gebruikers van de binnenstad. De hele binnenstad moet op de schop alles moet nieuwer, beter, mooier vooral om de historie van Almelo weer een gezicht te geven. Oude zichtlijnen terug, de haven terug maar de arbeidsbuurt weg? De WesterEs verkeert namelijk nog steeds in onzekerheid en dat moet maar eens afgelopen zijn. Als wij echt om de historie van de stad geven dan redden we de WesterEs van de sloophamer. Voor eens en voor altijd. Daarvoor heeft de SP een
motie gemaakt waarin het college verzocht wordt om:
• te onderzoeken of het de WesterEs als stadgezicht beschermd kan worden
en het resultaat tijdens de marsroute behandeling aan de raad te rapporteren.
Toelichting:
Het gaat hierbij om de woningen de in het begin van de vorige eeuw zijn gebouwd.

Graag horen wij van andere fracties en het college hoe ze daar tegenover staan alvorens
wij de motie indienen.

In de voorjaarsnota hebben we aangegeven dat de SP andere keuzes maakt. Dat doen
we al drie jaar en dat zal nu niet opeens anders zijn. Onze koers is een andere. Vanuit de mensen en hun buurt wil de SP kijken wat er mogelijk is en hoe we ervoor elkaar kunnen zijn. Daarbij staat centraal dat niemand aan de kant hoort te staan. Deze mening wordt steeds meer gedeeld en daar zijn we blij mee. Aan de uitvoeringskant is het probleem.
De SP krijgt teveel geluiden van mensen die zich in de hoek gedrukt vinden en dan geen hulp kunnen krijgen, met persoonlijke inspanning lukt het vaak om alles weer aan het rollen te krijgen, maar waarom lost ons systeem het niet op? Of is het systeem de oorzaak?

Voorbeeld: De SP was heel blij met het gratis maken van het openbaar vervoer voor regiopas houders. Gevolg is wel dat de vervoerskosten voorziening is geschrapt voor gehandicapten. Nu wordt de regiopas actie, gratis openbaar vervoer, gestopt. Zou de wethouder uit kunnen leggen wat de gevolgen zijn? De SP is een warm voorstander van algeheel gratis openbaarvervoer. Ooit zal het er zijn maar tot die tijd willen we graag het openbaarvervoer gratis hebben voor 65+. Graag zouden we van andere fracties horen
of ze daar muziek inzien, altijd handig voor de stoelendans.

Waar op dit moment ook een stoelendans is ontstaan is in de thuiszorg, is dit wat we willen? Moeten mensen echt om de twee jaar van werkgever veranderen, moeten mensen echt
om de twee jaar een andere zorginstelling vragen? Hebben wij niet in de gaten dat we iets kapot maken? Wie schiet hier iets mee op? De verzorgende beslist niet, de cliënt ook niet. Het enige waar het om draait is dat de gemeente de begroting sluitend krijgt. De thuiszorg moet concurreren met een nieuw stadhuis of een mooie havenkom. Blijkbaar is het geen verstandige keuze geweest om dit soort zaken te decentraliseren. Maar er komt nog meer. De nieuwe wet investeren in jongeren is ingegaan, in onze ogen een bezuinigingsmaatregel. De gemeente zal ook hier de regie moeten gaan voeren en meer werk op haar bordje krijgen. Nu gaat er ook een advies van de VNG rond voor het decentraliseren van de jeugdzorg door het bureau jeugdzorg op te heffen en de taken over te hevelen naar de centra voor jeugd en gezin. Heeft de wethouder dit ook vernomen en wat wil ze hier al
over kwijt?

Tijdens de voorjaarsnota behandeling heeft de SP het volgende gezegd:
“Bij het vaststellen van het Masterplan heeft men deze economische crisis vast niet voorzien. Daarom stelt de SP voor het Masterplan vooral als visie te hanteren en bijstellen waar mogelijk. Het is geen schande af te wijken van deze visie. Het lijkt nu dat het Masterplan voor alles gaat? Als we hier aan vasthouden dan kiest de raad er voor om ziende blind te worden.”
Met het instellen van de marsroute is aangegeven dat we nog niet blind willen worden maar toch is het navelstaren begonnen, de binnenstad staat buiten discussie! Als iedereen de broekriem aan moet halen dan geldt dat ook voor de gemeente zelf. De SP zou graag zien dat er meer geïnvesteerd wordt in de ambtenaren en minder in stenen. Het gaat de SP niet om de salarisschaal maar om de kwaliteit. We kunnen veel geld besparen door zaken niet in te kopen maar in eigen huis te doen. Een eerste aanzet is gegeven. Hier zijn we blij mee. Over dit onderwerp hebben we nog een vraag, ondanks dat het een technische vraag lijkt, willen we deze toch graag stellen en hopen dat daar een antwoord op komt.
• Voor hoeveel wordt er jaarlijks aan personele diensten ingekocht?
• Welk percentage is dit ten opzichte van de gehele personele kosten?

Durf klein te zijn en leg de ambitie bij het geluk dat mensen beleven. Ga daarbij met beide benen in de modder staan en kijk wat er nodig is om het geluk van mensen te vergroten.
Dat houdt vaak in dat mensen betrokken willen worden en niet aan de zijlijn willen staan.

Dat betekent dat mensen daar moeten zijn waar het gebeurt. Afgelopen zomer hebben
we een onderzoek gedaan onder de politieagenten in Nederland. Belangrijkste conclusie:
• vertrekkende collega’s worden niet meer vervangen
• minder politie-inzet op straat en bij evenementen
• Sluiting van politiebureaus en beperkte openingstijden
Zou hier een reactie op kunnen komen, hoe gaan we in Almelo de bezuiniging vanuit
het rijk opvangen?

De begroting is het sluitstuk van een, voor de SP Almelo unieke, periode waar twee
partijen het voor het zeggen hebben gehad. Er zijn echter veel zaken in gang gezet met
een open einde, het volgende college moet dit oplossen en een volgende raad draagt de verantwoordelijkheid. Wij moeten niet weglopen voor zaken maar alles oplossen. De SP vindt het heel dom dat een onderzoek naar de vergunningverlening rond café de Rechter
niet wordt gesteund. Een raadsenquête is het middel om de nare bijsmaak uit het verleden weg te spoelen en met frisse adem de toekomst in te gaan.

U bent hier