h

Droom + realiteit = nachtmerrie

8 november 2011

Droom + realiteit = nachtmerrie

Al jaren hamert de SP erop dat we in een droom leven. Een droom van een rijker en groter Almelo. Inmiddels blijkt dat die droom geen werkelijkheid gaat worden, dat is vaak met dromen. Zelfs in de droom zijn we door de realiteit ingehaald, een flinke banken crisis zorgt ervoor dat de huizenmarkt slecht loopt, dat de inkomens van veel mensen terugloopt en dat de gemeente zich moet bezinnen. Dit bestuur doet dat ook, maar in plaats van de sociale voorzieningen naar een hoger plan te tillen houdt ze vast aan de stenen droom van een nieuwe binnenstad, een nieuw stadhuis, nieuwe dure woonwijken, ga zo maar door.

De SP begrijpt dat je grond niet braak moet laten liggen omdat het veel geld kost, echter de SP heeft in het verleden vaak aangegeven dat de uitbreidingsplannen een utopie zijn en dat eerst de gaten in de stad gevuld moeten worden. Als er geluisterd was dan hadden we niet zo veel grond in ons bezit en dus veel minder zorgen. De woningmarkt ligt op z’n kop, de vraag naar koopwoningen loopt terug en naar huurwoningen loopt deze juist op. De totale vraag naar woningen loopt sowieso terug, maar ook dat hebben we in het verleden meerdere keren aangegeven. We moeten juist nu andere bestemming geven aan de vele gronden. In deze begroting wordt dat niet gedaan en daardoor wordt de droom een nachtmerrie.

Toch knap boekhoudkundig werk dat de begroting weer klaar ligt, echter qua uitwerking vindt de SP het zeer minimaal, de gevolgen zijn nog steeds niet in beeld gebracht en de SP zoekt, maar vindt geen sociale evenwichtige oplossing in deze begroting.

Nu de realiteit, de nachtmerrie waar we uit moeten ontwaken:

De armoedemonitor geconstateerd dat de armoede in Almelo enorm is toegenomen. De Wethouder wijdt dat enkel en alleen aan de economische crisis. Dat is natuurlijk wel een factor, maar dat wetende moet je als gemeente er juist een schep bovenop doen maar door bijvoorbeeld de uitgaven voor de Stadsbank met de helft te verminderen, daarmee spant Almelo de kroon in de regio, vergroot je het probleem. Ook in het armoedebeleid van Almelo kan volgens mij nog wel het een en ander worden bijgesteld/verruimd. Zo hebben we nog steeds geen fatsoenlijk oplossing voor een internet aansluiting voor de minima. De motie die we ooit hebben aangehouden, afwachtend op een oplossing, zullen we vandaag weer indienen.

Met een toenemende armoede in Almelo blijkt dat er niet genoeg gewerkt wordt, juist daarom moeten we alle zeilen bij zetten om, via vele wegen, de mensen aan het werk te krijgen. Daarin past niet een investering in het afwaarderen van de Soweco en het fysiek opzetten van een Werkplein waar meer dan 2 miljoen aan verloren gaat. Juist nu moeten we investeren in mensen door maatwerk en dat kost tijd dus geld, dan laten we het mooie pand maar even achterwege. En de discussie over Soweco moet nog plaats vinden en laten we dan beslissen wat we met de reserve doen, dat het geld geoormerkt wordt vinden we wel goed, dan kunnen we het gebruiken maar dat het slechts voor de reorganisatie is vinden wij te kort door de bocht.

De bezuiniging op de stadboerderij kan van ons ook geen goedkeuring krijgen, dit is een te belangrijk sociaal ontmoetingspunt en deze moet ook in het weekend open, maar ook een goede dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking blijven. Meerdere partijen hebben we hierover gehoord en we hebben hier een amendement voor gemaakt met dekking. De dekking wordt gevonden in het minimaal terugbrengen van de vergoeding aan raadsleden met 6%. Een klein offer voor zoveel plezier.

De ondoorzichtige blinde bezuiniging op Almelo Sociaal begrijpen we nog steeds niet, juist in deze tijd van toenemende armoede zal hun taak steeds belangrijker worden, zeker als de bezuiniging op de Stadbank door gaat. We doen hier dan ook een beroep op de raad om dit niet zomaar goed te keuren. Afhankelijk van de reacties komen we hierover met een amendement, dat geeft ook even tijd om het collegebesluit van vanmorgen tegen het licht te houden.

Tijdens de voorjaarsnota heeft de raad het stomme besluit genomen, om zonder overleg met Scoop, te bezuinigen op Scoop. Wellicht mede hierdoor krijgt Scoop de opdracht om het peuterwerk uit te kleden tot het minima niveau. Mensen met een inkomen uit werk die in aanmerking komen voor belastingteruggaaf voor kinderopvang moeten geweerd worden, ik neem aan dat de gehele raad hier het onwenselijke van inziet. De peuterspeelzaal is bedoeld als voorbereiding op het basisonderwijs en niet te vergelijken met kinderopvang, daarnaast is het toch niet de bedoeling dat de dikte van de portemonnee af te zien is aan waar je kind naar toe gaat.

Het nieuwe stadhuis, die een impuls moet geven aan de nieuwe binnenstad moet van de baan. Er zijn inmiddels twee mooie voorbeelden van renovaties in de stad en dit voorbeeld moet gevolgd worden. Het argument van ruimte gebrek telt niet meer omdat de gemeente flink wil krimpen. De teruggang van het aantal ambtenaren mag echter niet leiden tot hogere inhuur daarom dienen wij een motie in om maximaal 10% van het totale budget voor salarissen en vergoedingen uit te geven aan externe medewerkers. Een norm die inmiddels ook door de Tweede Kamer is vastgesteld.

Nu terug naar de nachtmerrie waar we uit moeten ontwaken:

Een begroting wordt altijd vastgesteld, het is echter een uitwerking van de aangenomen voorjaarsnota. We hebben wel de hoop dat de raad op de rem trapt maar er zal waarschijnlijk minimaal bijgestuurd worden, in de hoop dat het uiteindelijk wel meevalt. In de voorjaarsnota staat ook dat er met de maatschappelijke partners overeenstemming dient te zijn over de uitvoering van de bezuiniging, dit is echter nog niet gebeurt en zal waarschijnlijk gebeuren als de begroting uitgevoerd wordt in 2012, echter nu was er nog ruimte geweest om onuitvoerbare bezuinigingen vorm te geven samen met de maatschappelijke partners. Dit gebrek is haast een motie van afkeur waard, afhankelijk van de reacties zullen we hier mee komen.

In deze tijd moeten we zorgen dat mensen niet aan de kant komen te staan, dat betekent met veel maatwerk zorgen dat mensen mee kunnen doen aan sport, kunst, spel, maar ook kunnen eten en kleden. Het is ongepast om juist nu te bezuinigen op armoedebeleid terwijl daar juist de klappen vallen. Deels door het rechtse kabinet maar ook deels door de VERSTEENDE ambities van dit en vorige colleges.

Dat het college nog droomt mag niet leiden tot een nachtmerrie voor de Almeloërs.

U bent hier