h

Goede opkomst protestmars SOWECO

4 april 2012

Goede opkomst protestmars SOWECO

Ruim 800 mensen liepen woensdagavond de protestmars van SOWECO aan de Plesmanweg naar het gemeentehuis. Dit om te protesteren tegen de plannen om alleen met de zogenaamde beschutte arbeidsplaatsen verder te gaan. Hierdoor zouden honderden mensen mogelijk hun baan verliezen.
Soweco
foto's Roy Jonkers

SP Almelo is trots op deze actiebereidheid om dit onzalige plan van de wethouder tegen te houden.
Dat een rechts kabinet niet omziet naar mensen en deze aan de kant laat staan is bekend. Maar dat een PvdA wethouder deze rechtse wind omarmt is haast beschamend!
soweco
Aanwezig tijdens de mars; uiteraard de werknemers van Soweco in groten getale, de OR van de Soweco, FNV Bondgenoten, Abvakabo, SP’ers, sympathisanten en “gewoon” inwoners van Almelo die de mensen van Soweco een hart onder de riem willen steken omdat ook zij zien dat dit bijna onmenselijke plan de minder bedeelden van onze stad het hardste treft. Al met al was het een indrukwekkend gezicht om deze stoet door Almelo te zien lopen voor het behoud van de SW.
De opkomst bij de parkeerplaats van Soweco was al indrukwekkend maar zelfs tijdens de mars richting het stadhuis sluiten mensen zich spontaan aan als ze horen waar de mars voor is.

soweco
Aangekomen bij het stadhuis, staan daar ook nog enkele tientallen mensen te wachten om zich aan te sluiten. Veelal waren dit de mensen die lichamelijk niet in staat waren om de mars zelf te lopen maar toch hun steun wilden geven aan deze goede actie. Dit waren waarschijnlijk ook de mensen die Mevr. Kuik bedoelde toen ze aan het eind van haar “toespraak” zei dat mensen niet stiekem met busjes terug mochten gaan naar het beginpunt van de mars maar dat ze maar terug moesten gaan lopen. Hoezo totaal de feeling met de realiteit en haar eigen burgers kwijt, het is zelfs niet een beetje grappig. Ook ging wethouder Kuik bij vlagen heel erg plat praten en probeerde ze nog een aantal keren wat krampachtig een grapje te maken, wat compleet mislukte.

soweco

Het lukte haar niet om de mensen af te leiden, daarvoor waren de aanwezige mensen te standvastig en te goed geïnformeerd. Ze laten zich niet langer aan het lijntje houden of een rad voor ogen draaien door mooie praatjes die veel beloven maar niets doen. Onder het zingen van protestliederen met de titels: “Mieke kom eens Kieke!” En de klassieke reclame slogan: “Tis Kuik, tis Kuik, tis Kuik die ons misbruikt!” werd de aanwezige Soweco werknemers toegezegd dat “mensen met een SW uitkering die NU bij Soweco werken hun werk en inkomen zouden blijven houden”.

soweco

Wij houden in de gaten of deze “rechtse PvdA wethouder” woord houdt, of dat dit de spreekwoordelijke voorgehouden worst was…. Het zal ons benieuwen.

U bent hier