h

Rampplan voor Soweco ondanks val kabinet.

24 april 2012

Rampplan voor Soweco ondanks val kabinet.

SowecoHet kabinet is gevallen, Soweco kan weer opstaan! Dat waren de eerste woorden van fractievoorzitter Javier Cornelissen bij de behandeling van de toekomst van Soweco in de gemeenteraad. "Blijkbaar is de gemeenteraad niet overtuigd van de val van het kabinet met als grootste pluspunt dat de Wet Werken naar Vermogen niet meer behandeld wordt. Deze wet was uitgangspunt van een hervormingsplan voor Soweco, met het wegvallen van de wet is ook de basis onder dat plan weggevallen. Daarbij komt dat het plan in deze vorm niet nodig is voor het aanvragen van geld uit Den Haag. De raad heeft zich in de luren laten leggen."

Vanavond moest een besluit vallen voor het aanvragen van geld uit Den Haag, bij deze aanvraag moet ook een plan meegestuurd worden, echter het plan dat nu gebruikt wordt is gebaseerd op een wet die er niet is. De traditionele partijen hadden daar wel moeite mee en wilden dat plan slechts ter kennisgeving aannemen maar stelde het plan ook vast als onderlegger voor de financiƫle aanvraag en heeft zich op deze manier vast gelegd aan een zeer sobere toekomst voor Soweco. Slechts beschut werken blijft overeind en een heel klein deel van het begeleid werken. Tegen beter weten in denken de traditionele partijen dat het wel goed komt. Het voorstel van de SP om slechts vast te stellen dat we het geld willen hebben werd niet gesteund door een meerderheid omdat de Wethouder deed alsof het plan leidend zou zijn. De werkelijkheid is dat het de verantwoordelijkheid van de Wethouder is. Door het besluit van de raad, leest traditionele - CDA, VVD, PvdA, D66 en CU - partijen, kan de Wethouder zich verschuilen achter het besluit van de raad.

jcklllJavier Cornelissen: "Dit was echte een gemiste kans, door de val van het kabinet was gelukkig die verschrikkelijke wet van de baan. In de aanloop naar dit stuk heeft de Wethouder steeds gezegd dat ze aan de wet gebonden is, een wet die niet bestaat maar ze was er van overtuigd dat deze er zou komen. Totaal geen opluchting was er te zien dat de wet van de baan is. Het liberale denken heeft gewonnen de mensen met een SW-indicatie hebben verloren, een zware domper en onvoorstelbaar dat de PvdA deze kans niet met beide handen heeft aangegrepen."

U bent hier