h

Raad Almelo wil wederom niet bezuinigen op zichzelf

22 juni 2012

Raad Almelo wil wederom niet bezuinigen op zichzelf

Het College van Almelo is niet in staat een ommezwaai in het denken te maken met de voorjaarsnota 2012.
Dat is de trieste constatering tijdens de behandeling van die nota in de Raad op 19 en 21 juni.
In plaats van schoon schip te maken met alle grootschalige projecten en over te gaan tot afstoten van bouwgrond (op plekken waar niemand wil wonen) en zodoende eenmalig het verlies te nemen, gaat Almelo op de oude, weliswaar afgeslankte, voet door.

Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota heeft de SP Fractie (al dan niet in samenwerking met andere fracties) diverse moties c.q. amendementen ingediend.
Samen met PvdA, GL, CU een amendement om niet te korten op de Langdurigheidstoeslag en een amendement om niet te bezuinigen op Almelo Sociaal.
Verder samen GL, VVD, ALA/CU,LA,PvdA,CDA,D66,PVA en LKA een amendement om de bezuiniging op de Galloway’s in de Schelfhorst teniet te doen.
Een motie met GL, LA en PVA over opzeggen van het gebruik van dienstauto's.
Daarnaast met GL, LA en PVA om een onderzoek te doen naar het gebruik van het wagenpark om te bekijken of daar ook een besparing te realiseren is.
Ook nog een motie met PvdA, GL en LA om op Scoop niet te bezuinigen.
Daarnaast heeft de SP twee andere moties ingediend.
De eerste een herhaling van een eerdere SP motie om te bezuinigen op de raadsvergoeding die alle raadsleden krijgen en wel het wettig toegestane percentage van 20%. Dit onder het motto: Als het college vorig jaar ingediende wijzigingen doodleuk weer dit jaar ter discussie stelt, dan doen wij dit ook.
Tevens een nieuw amendement waarin wij de collegeleden (wethouders) verzoeken om vrijwillig 20% van hun riante salaris en/of ruime onkostenvergoeding in te leveren om zo een daad te stellen waaruit blijkt dat men solidair is met de Almelose bevolking.
Wij allemaal worden geconfronteerd met grote bezuinigingen die een behoorlijke impact zullen hebben op het sociale leven in Almelo.
Tal van voorzieningen worden uitgekleed terwijl de oorzaak, het falende bestuur van voorgaande colleges, nauwelijks wijzigt. Zie voor details de onderstaande inspreektekst van de SP fractie.
Het zal u niet verbazen dat beide moties door het college zijn afgeraden. Toch hebben we ze in stemming gebracht met als uitkomst dat de eerste is verworpen met 3 voor, en 31 tegen stemmen en de tweede met  2 voor, en 32 tegen.
Dat bewijst maar weer eens dat het altijd makkelijker is om beslissingen te nemen die een ander in de portemonnee treffen dan in eigen vlees te snijden.

De spreektekst:
Vraag aan alle raadsleden en het college:
Wie is geboren en getogen in Almelo?
Van sommigen weet ik het. Zoals Ugur Çete en bij Harry de Olde kan iedereen het net als bij mijzelf heel goed horen. Mag door handopsteken en een stemverklaring is niet nodig.
Maar alle gekheid op een stokje…
Eigenlijk maakt het natuurlijk niet uit. Als JF Kennedy kon zeggen: Ich bin ein Berliner
Kan ieder hier aanwezig zeggen: Ich bin ein Almeloer.
Waar het om gaat is dat je wat wilt doen voor deze mooie stad.
Sociaal zijn voor je medeburger.
Betrokken zijn met deze stad en haar inwoners.
En dat zijn we allemaal, want wie haalt zich nu vrijwillig zo veel werk op de hals, zoals wij hier allemaal doen, voor een 1000 euro in de maand.
Met uitzondering van het college natuurlijk, die ietsje meer krijgt en een paar socialisten die met minder genoegen nemen.
Maar als we het hebben over sociaal, hoe kan het dan dat we nu de komende dagen alleen maar spreken over het afbreken van sociale verworvenheden.
Het wegbezuinigen van hele belangrijke zaken die een stad juist leefbaar maken.
Zoals het buitenzwembad, een bereikbare bibliotheek, een betaalbaar theater en filmhuis, kans op werk als je kansarm bent, buurthuizen, schone omgeving, betaalbaar sporten, enz.
Dan zou je verwachten dat het dan ook goedkoper zou worden voor de inwoners om hier te wonen, maar dat juist niet... meer betalen minder service.
Als we een marktconform bedrijf waren, dan had deze werkwijze gewoon een faillissement betekend.
Hoe kan het dat het college nu nog steeds doorgaat op de oude doodlopende weg vol met Mega projecten waar nu niemand meer op zit te wachten? En zeker geen rijke westerlingen.
Die tijd is voorbij. Die rijke westerlingen komen niet meer.
We moeten ons Almelobeeld aanpassen.
De SP roept al jaren dat we moeten stoppen met die megaprojecten.
Het verlies nemen op de grondaankopen en bij voorkeur inbreiden ipv uitbreiden.
Er is plek genoeg in de centrumgebieden. Laten we daar betaalbare woningen bouwen voor onze Almeloers.
Laat het college de opdracht op zich nemen om creatief met de financiële problemen om te gaan. Wethouder Andela heeft al bewezen dat hij dat kan door op een zaterdagochtend zo maar een Aas van 10 miljoen uit de mouw te toveren.
Misschien lukt dat onze andere wethouders ook wel.
Laten we de gronden verkopen die we te veel in bezit hebben of andere oplossingen bedenken. Het is zaak anders te gaan denken.
Voor een beter maar vooral sociaal Almelo.

U bent hier