h

Sta op de beslagvrije voet

11 december 2012

Sta op de beslagvrije voet

In het Vara programma Kassa van zaterdag 24 november 2012 kwam de beslagvrije voet voor huishoudens met schulden aan de orde. Op huishoudens met schulden met een beslagvrije voet mag geen beslag worden gelegd door deurwaarders. Deze beslagvrije voet is een bedrag dat bestaat uit 90 % van het bijstandsinkomen, met een aanvulling voor de woonlasten.
Kassa onthulde dat de overgrote meerderheid van huishoudens met schulden niet van het bestaan van de beslagvrije voet op de hoogte is. Hierdoor wordt onterecht beslag gelegd op het inkomen van huishoudens, met of zonder kinderen die zonder dat inkomen niet kunnen eten, wonen of zelfs uit hun huis worden gezet. Zelfs ziekteverzekeringen kunnen deze gezinnen dan niet meer betalen met alle gevolgen van dien!

De landelijke ombudsman Alex Brenninkmeijer vertelde in het programma Kassa dat hij daarom de actie is begonnen: “Sta Op De Beslagvrije Voet “. De ombudsman Brenninkmeijer vindt dat de gemeente de aangewezen instantie is om huishoudens met schulden bij te staan in het realiseren van de beslagvrije voet. Hij wees daarbij op het feit dat in de schuldhulp verlening van de gemeente, vaak deze huishoudens met schulden bekend zijn.
Hij benadrukte dat het ook voor de gemeente van groot belang is dat de beslagvrije voet wordt aangehouden bij huishoudens met schulden. Te voorzien is immers dat als bij mensen in de bijstand of bij schuldhulpverlening beslag wordt gelegd op hun inkomen onder de beslagvrije voet dat huishoudens hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Of zij komen in de totale armoede terecht. Dan moeten deze huishoudens weer extra door de gemeente worden opgevangen.

De SP Fractie heeft naar aanleiding van dit verhaal de volgende vragen aan het college gesteld.

1. Bent u de hoogte op van de beslagvrije voet van 90 % van het bijstandsinkomen aangevuld met woonlasten?
2. Is uw ervaring ook dat minima met schulden en geconfronteerd worden met deurwaarders geen weet hebben van het recht op de beslagvrije voet?
3. Houdt de schuldhulpverlening van de gemeente Almelo in het traject van aflossing volledig rekening met de beslagvrije voet?
4. Wat is uw plan van aanpak voor de minima met schulden in Almelo om hun recht op de beslagvrije voet te realiseren?

Met vriendelijke groet
Mineke Heitink
SP fractie

U bent hier