h

Thema-avond thuiszorg: Kleine opkomst, Grote zorgen...

25 maart 2013

Thema-avond thuiszorg: Kleine opkomst, Grote zorgen...

Vanavond organiseerde SP Almelo een thema-avond over de Thuiszorg. In de zaal zaten voornamelijk boze en ongeruste Thuiszorg-medewerkers, FNV-leden en Sp’ers.
De presentatie was in handen van SP’er Frits Akse. Hij liet eerst, SP 2e kamer-fractiemedewerker op zorg, Hanne Drost aan het woord over de bezuinigingen die waarschijnlijk gaan komen.

Frits Akse

De plannen staan nog niet helemaal vast maar er lijken behoorlijke consequenties te zijn voor de thuiszorg-medewerkers en hun clienten.

Hanne Drost

Mineke Heitink, SP Raadslid in Almelo vertaalde deze bezuinigingen naar de gemeente Almelo. In deze gemeente zit 61 procent van de zorggebruikers op bijstand niveau. Wanneer de vergoeding terug gezet word naar 25 procent, is het voor Almelo niet meer betaalbaar, en zal men moeten kiezen om de indicatie nog verder aan te scherpen (wat al bijna niet meer kan) of helemaal te stoppen. Dan zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Almelo moet al heel veel bezuinigen, en kan die extra kosten voor de thuiszorg gewoon niet betalen. Onlangs heeft de SP fractie in de raad van Almelo zich al ingezet om deze bezuiniging tegen te gaan door een voorstel tegen de afschaffing van de huishoudelijke verzorging in te dienen. Hierin werd verzocht om een brandbrief naar het kabinet.

Theo Zijlstra

Theo Zijlstra, bestuurslid WMO Adviesraad Almelo, sprak over het cumulatie effect van de bezuinigingen op de met name financieel zwakkeren. Ook vindt hij dat er heel makkelijk van uit wordt gegaan dat mantelzorgers het weg vallen van huishoudelijke hulp en andere zorg aan huis maar opvangen.Terwijl die nu al vaak overbelast zijn.

Marian Beldsnijder

Als laatste was Marian Beldsnijder van de Abvakabo aan het woord. Ze sprak over de komende actie op 6 April. het is van het grootse belang dat we hier met zo veel mogelijk mensen aan mee doen. Meer informatie over deze actie vind je hier.

Sta op voor de Zorg!

U bent hier