h

Paulus Jansen bezoekt Urenco en SP Almelo

23 december 2013

Paulus Jansen bezoekt Urenco en SP Almelo

Maandag 6 januari zal Paulus Jansen, Tweede Kamer lid voor de SP, Urenco en ETC in Almelo bezoeken. Daar zal hij zich laten informeren over de twee bedrijven.
Paulus Jansen is Bouwkundige. Was beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie, algemeen secretaris SP en voorzitter van de gemeenteraadsfractie Utrecht. Sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Woordvoerder wonen en energie. Voorzitter van de vaste commissie infrastructuur en milieu.



Momenteel is Urenco in het nieuws vanwege plannen van het kabinet om het aandeel van 33% dat de Nederlandse Staat in Urenco heeft, te verkopen.
In een recent gehouden hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat van bijna alle gasten niemand een voorstander is van dit voornemen. Enkele reacties:


Wethouder economische zaken Jan van Marle van de gemeente Almelo: “De verkoop doet me denken aan de privatisering van Thales, die heeft ook zeer negatief uitgepakt voor de regio.”

Maarten Veraart (Andersson Elffers Felix): “het grootste voordeel van publiek eigendom is de blokkeermacht bij een ongewenste ontwikkeling.”


Ira Helsloot, hoogleraar veiligheidskunde Radbouduniversiteit: “De nucleaire kennis bij de handhavers is verdwenen, het is riskant om alleen op toezicht te vertrouwen.”


Ronald Prins (specialist cybersecurity Fox-IT): “Als je Urenco verkoopt aan de Chinezen moet je niet verwachten dat je kennisexport met regeltjes tegenhoudt.”


Huub Rakhorst (directeur Urenco NL): “Het bedrijf is zeer gebaat bij een stabiele aandeelhouderssituatie.”


Na het werkbezoek aan de twee bedrijven zal Paulus een nieuwjaarsbijeenkomst van de SP  Almelo bijwonen. Hier zal hij over de thema’s Woonakkoord, Urenco en het energieakkoord uitleg geven en het standpunt van de SP hierover verduidelijken.
De bijeenkomst, die om 19.30 uur begint aan de Arendsboerweg 3,  is bedoeld voor SP leden, maar introducés zijn ook welkom.

U bent hier