h

Socialist kijkt ver vooruit

28 juni 2014

Socialist kijkt ver vooruit

Javier Cornelissen (SP) wil het sociale geluid laten horen. Daarvoor kijkt hij verder vooruit dan vier jaar.

Interview door Kelly Lubbers met Javier Cornelissen voor de Tubantia

De datum waarop Javier Cornelissen wethouder werd zal hij nooit meer vergeten. Natuurlijk, het is een bijzonder moment dat lang in zijn geheugen zal blijven. Maar nog specialer is dat hij drie uur na zijn benoeming op woensdagavond 4 juni vader werd van een zoon. "Om half acht deed ik de belofte en werd ik wethouder. Om half negen belde mijn vriending dat de bevalling was begonnen. Ik ben gelijk naar huis gegaan en om elf uur werd daar mijn zoon geboren."

Het begin van een hectische periode. Wennen aan de gezinsuitbreiding en wennen aan het wethouderschap. "De ochtend na de geboorte van mijn zoon hadden we onze eerste collegevergadering. Die wilde ik natuurlijk niet missen. Als je daar niet bij bent maak je gelijk een valse start."

Cornelissen begint langzaam zijn draai te vinden in het stadhuis. Het wethouderschap kwam voor hem redelijk onverwacht. "Ik was niet de vaste wethouderskandidaat van de SP. We hadden diverse kandidaten en wilden beslissen op basis van de portefeuille die we kregen."

Uiteindelijk werd Cornelissen de beste kandidaat bevonden. "Ik moet zeggen dat ik mezelf tijdens de onderhandelingen verrast heb. Ik ben veel constructiever dan ik dacht. Het is heel anders dan acht jaar lang oppostitie voeren. Ik zie mezelf meer als generalist dan als een specialist."

Met een grafische opleiding en een achtergrond in de drukkerij en bij een reclamebureau, is Cornelissen nu verantwoordelijk voor sociale zaken. "Via de SP-achterban heb ik veel contact met mensen uit het veld. Ik weet wat er leeft. Als je echt een specialist wilt, moet je hier iemand neerzetten die al tien jaar in de bijstand zit, die weet pas echt hoe dat is."

De geboren en getogen Almeloër - hij woont tegenover zijn ouderlijk huis - is nu ook verantwoordelijk voor onder andere de Participatiewet, met daarin de toekomst van Soweco. En voor het nieuwe afvalbeleid. Een zwaar onderwerp dat mede de oorzaak was van het grote verlies van de VVD bij de afgelopen verkieizngen. "Van afval is een groot thema gemaakt. Ik ben het eens met het einddoel van het ingezette beleid. We moeten zo min mogelijk afval produceren. Vanaf het moment dat ik zelfstandig ben gaan wonen, zamel ik papier en glas apart in. Daar is plastic bijgekomen. We zijn met z'n allen verantwoordelijk voor de wereld, daar moeten mensen zich van bewust worden." Maar het tempo waarin zijn voorganger Johan Andela het beleid wilde inzetten gaat Cornelissen te snel. "Je moet zorgen dat mensen bewust gaan scheiden. Dan merken ze vanzelf dat de grijze bak minder vol zit en is het niet erg als die op termijn minder vaak geleegd wordt. Maar nu zeggen dat de grijze bak vanaf volgende maand eens per vier weken geleegd wordt, dat werkt niet."

Net als elke nieuwe wethouder wordt Cornelissen geconfronteerd met het beleid van zijn voorganger. Wat niet zomaar aan de knat geschoven kan worden. "Dat vind ik geen probleem.",zegt Cornelissen. "Het is wel lastig als je aan een dossier werkt dat al voor 90 procent klaar is. Daarbij heb je het hele voortraject gemist. Maar een project dat nog maar aan het begin zit, daar kun je nog van alles mee."

Ook dat is niet altijd makkelijk, merkte de verse wethouder dinsdag tijdens de raadsvergadering. Daar moest hij vragen over de MAU, een aanvullende uitkering voor de bijstand, beantwoorden. "Ik ken nog niet ale details. Dat geef ik gerust toe. Ik ben niet bang om op mijn bek te gaan."

Als SP'er wil Cornelissen het sociale geluid binnen het college laten horen. Maar zijn doelen strekken zich uit over de langere termijn. "Ik ban bang dat hetgene waarvoor ik in de politiek ben gegaan, niet haalbaar is in vier jaar tijd. Mijn belangrijkste doelen zijn de segregatie aanpakken en zorgen dat elk kind mee kan doen. Ik kan wel roepen dat over vier jaar het aantal mensen in de bijstand moet zijn gehalveerd. Maar dat is natuurlijk niet realistisch. Ik weet dat politiek met periodes van vier jaar werkt, maar ik kijk verder vooruit."

 

U bent hier