h

SP voert actie voor Nationaal Zorgfonds

7 september 2016

SP voert actie voor Nationaal Zorgfonds

Foto: SP

De SP Almelo sluit zich aan bij de landelijke actie voor een Nationaal ZorgFonds. Dit is een initiatief van de Socialistische Partij en een brede maatschappelijke coalitie van mensen die zich uitspreken voor een beter zorgstelsel. De SP Almelo gaat 5.000 zorgkranten huis aan huis verspreiden. Tevens gaat de SP a.s. zaterdag, in de wijk De Riet, langs de deuren. Dit om mensen persoonlijk uit te leggen waarom het belangrijk is om deze ‘actie’ te steunen.

De SP vindt dat het tijd is voor een nationaal zorgfonds, zonder onnodige bureaucratie en kostenverhogende concurrentie. Zonder geldverslindende reclame en zonder torenhoge salarissen voor zorgbobo’s. Volgende maand zal er een grote bijeenkomst worden gehouden in de bibliotheek.

In Nederland moet je kunnen rekenen op de zorg die je nodig hebt. Zo simpel is het. Maar er staat een boete van € 385,- op ziek zijn: het eigen risico. De zorg is veel te bureaucratisch. En aan de marketing van zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus worden miljarden verspild. De kwaliteit gaat omlaag, de kosten omhoog.

Dat moet anders. Wij zeggen: schaf de zorgverzekeraars af en zet één Nationaal ZorgFonds op. Zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie. En zonder eigen risico. Met het Nationaal ZorgFonds vervangen we de verschillende zorgverzekeraars door één organisatie. Daarmee slaan we drie vliegen in een klap: we brengen het zorgstelsel weer onder democratische controle, we besparen enorm veel op bureaucratie en dure marktwerking, en de zorg wordt weer toegankelijk voor iedereen. Bijkomstigheid is dat we ook af zijn van die irritante zorgverzekeraars met hun hoge winsten, dure reclames en topsalarissen voor hun directeuren.

Het afschaffen van het eigen risico kost ruim 3 miljard. Hoe gaan we dat betalen?

  1. Afschaffen van de zorgverzekeraars: 1,5 miljard. De zorgverzekeraars maken gemiddeld 1 miljard euro winst per jaar en spenderen vele honderden miljoenen aan het overstapcircus. Ook zijn de uitvoeringskosten van de zorgverzekeraars sinds het ziekenfonds honderden miljoenen hoger geworden. Het afschaffen van de zorgverzekeraars levert minimaal 1,5 miljard euro op.
  2. Weg met onnodige bureaucratie: 1,3 miljard. Overal gaan zorgverleners ten onder aan bureaucratie, veroorzaakt door wantrouwen van zorgverzekeraars. Bij het Nationaal ZorgFonds hoeven zorgverleners maar met één organisatie afspraken te maken, in plaats van met vele zorgverzekeraars. Dit levert 1,3 miljard op.
  3. Weg met de woekerwinsten van de farmaceutische industrie: 750 miljoen. De farmaceutische industrie maakt enorme winsten, ten koste van de premiebetaler. Medicijnprijzen kunnen omlaag, onder andere doordat het Nationaal ZorgFonds als één organisatie onderhandelt met de farmaceutische industrie. En dat scheelt veel geld.

 
Meer weten ga naar www.nationaalzorgfonds.nl

U bent hier