h

SP fractie wil een "Woonplicht" en stelt hierover vragen aan het college van ALmelo

15 februari 2021

SP fractie wil een "Woonplicht" en stelt hierover vragen aan het college van ALmelo

Foto: Gemeente Almelo / Woonvisie

De SP fractie wil van het college weten hoe ze denkt over een woonplicht voor kopers van een woning. Er zijn al gemeenten die dit hebben ingesteld zodat beleggers woningen niet kunnen wegkapen voor de neus van starters en jonge gezinnen.

Aanleiding om deze vragen te stellen is de verkoop aan een belegger van zeven nog te bouwen woningen in Almelo. Deze woningen die onder de projectnaam "De Meesters van Almelo" worden gebouwd aan de Bornerbroeksestraat hoek Schoolstraat worden nu toegevoegd aan de hoeveelheid vrije sector huurwoningen.

Frits Akse, SP fractievoorzitter in Almelo stelt: "Voor de SP is dit een voorbeeld van een bredere trend waarbij particuliere beleggers investeren in vastgoed. Waar deze ontwikkeling eerder optrad in het westen van het land is hiervan ook een toename in de regio Twente.
Voor starters is die toename slecht nieuws. Het heeft een prijsopdrijvend effect. De particuliere belegger is namelijk in concurrentie met de woningzoekende starter en doorstromer. Ook kunnen particuliere beleggers slagvaardiger opereren, omdat zij zonder voorbehoud van financiering een object kunnen aankopen.
Ook blijkt uit onderzoek dat de gemeente Almelo hoog scoort in het rendement voor vastgoedbeleggers.

Dit wordt veroorzaakt door een gunstige verhouding tussen aankoopprijs en huurinkomsten. Landelijk is er inmiddels discussie over dit onderwerp en wordt de mogelijkheid tot het juridisch mogelijk maken van een woonplicht voor bestaande woningen onderzocht. Voor nieuwbouw is het al wel mogelijk voor gemeenten hiervoor een woonplicht op te leggen.
Diverse gemeenten hebben al zo’n woonplicht voor nieuwbouwwoningen ingevoerd. Niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten."

Hieronder treft u de schriftelijke vragen aan.

1. Deelt u onze opvatting dat deze ontwikkeling, waarbij particuliere investeerders woningen kopen om deze vervolgens te verhuren, negatief is voor de woningzoekende, met name voor jongeren en jonge gezinnen, in de gemeente Almelo? Zo nee, waarom niet?
2. Bent u bereid om voor Almelo, en eventueel in samenwerking met andere Twentse gemeenten, de invoering van een woonplicht voor nieuwbouwprojecten te onderzoeken om zo de prijsopdrijving van de woningmarkt in Almelo (Twente) tegen te gaan en daarmee woningen voor de werkelijke woonbehoefte beschikbaar en betaalbaar te houden? Zo nee, waarom niet?
3. Indien u tot het gestelde in vraag 2 bereid bent, op welke termijn wordt er dan door u actie ondernomen en waar bestaat deze actie dan uit?
 

U bent hier