Helpdesk Verkiezingen
Helpdesk Verkiezingen
Op dinsdag 7 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.
Die dag kun je tussen 7.30 en 21.00 uur je stem uitbrengen.
Mag ik stemmen?
Je kunt stemmen als je:
* op maandag 23 januari staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van Almelo
* op dinsdag 7 maart 2006 de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt;
* op maandag 23 januari 2006 de Nederlandse nationaliteit hebt of onderdaan van een EU-lidstaat bent; ben je geen onderdaan van een EU-lidstaat, dat moet je bovendien voorafgaande aan 23 januari 2006 gedurende vijf jaar onafgebroken in Nederland staan ingeschreven en gedurende vijf jaar onafgebroken in het bezit zijn van een geldige verblijfstitel;
* niet bent uitgesloten van het kiesrecht.
Experiment Kiezerspas
Voor de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart 2006 geldt dat inwoners van de gemeente Almelo bij wijze van experiment automatisch een kiezerspas krijgen.
Wat houdt het experiment in?
Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen worden aan alle kiesgerechtigden een oproepkaart toegestuurd. Op deze kaart staat net als voorheen het stembureau waar je verwacht wordt te gaan stemmen. Het verschil met de vorige oproepkaart is dat deze oproepkaart omgezet is in een kiezerspas. Dit houdt in dat je niet verplicht bent om je stem in dit stembureau uit te brengen, maar een keuze kunt maken uit één van de 36 stembureaus, inclusief het nieuwe stemlokaal in de Stationshal.
Het voordeel van de kiezerspas is dat je iemand kunt machtigen, die in een ander stemdistrict woont. Bij de vorige verkiezingen was dit alleen mogelijk bij iemand die in hetzelfde stemdistrict woonde als jij. Bijvoorbeeld: Een oude moeder die in het verzorgingshuis woonde kon haar zoon die in een ander stemdistrict woonde niet machtigen om voor haar te gaan stemmen. Dit is met dit experiment wel mogelijk.
Negatief kiesregister
Op de stembureaus waren voorheen kiesregisters aanwezig. In deze registers stonden de namen en adressen van de kiesgerechtigde personen in een bepaald stemdistrict. Bij de komende raadsverkiezingen zullen deze registers er niet meer zijn, maar is op elk stembureau een ‘Negatief kiesregister' aanwezig. In dit register staan de namen van de inwoners die na 23 januari 2006 (de dag van kandidaatstelling) zijn overleden. Bovendien worden in dit register ook de namen en nummers vermeld van de inwoners die hun kiezerspas kwijt zijn en daarvoor een nieuwe kiezerspas hebben ontvangen. Met de oude kiezerspas kan niet gestemd worden, alleen met de vervangende. Met dit ‘Negatief kiesregister' wordt fraude zoveel mogelijk tegengegaan.
Bewaar je kiezerspas goed
De kiezerspas heeft ook een nadeel. Als je op de dag van de verkiezing je kiezerspas kwijt bent, kun je niet stemmen. De stembureauleden kunnen geen nieuwe oproepkaart uitschrijven, zoals dit voorheen wel mogelijk was. Het is dus belangrijk dat je je kiezerspas goed bewaart. Wanneer je de kiezerspas kwijt bent, kun je tot uiterlijk maandagmorgen 6 maart 12.00 uur een vervangende kaart aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente.
Je wilt wel stemmen, maar...
Kun je een ander laten stemmen?
Ja, je kunt je eigen kiezerspas omzetten in een zogenaamde onderhandse volmacht. Daarmee kun je een andere kiezer machtigen voor jou te stemmen. Deze volmacht kun je geven door de achterkant van je eigen kiezerspas te ondertekenen.
Let op:
* Elke kiezer kan maximaal twee volmachten aannemen en deze alleen
tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. Kom je apart langs om nog eens te stemmen, dan mogen de volmachten niet geaccepteerd worden.
* De gemachtigde kan stemmen in een stembureau van zijn of haar keuze.
* Een eens gegeven volwacht kan niet worden ingetrokken.