h

VAN WIE WORDT ONS GELD! SAMEN RIJK?

30 april 2022

VAN WIE WORDT ONS GELD! SAMEN RIJK?

Vrijdag 20 mei 2022

Interactieve Ontmoeting over Nieuwe Economie, Publieke Bank en Basisinkomen met de sprekers Mahir Alkaya en Koen Bruning.

19.30 – 21.30 (inloop vanaf 19.00)

De Fermerie, Muggeplein 9, 7411 NW Deventer

Gratis toegankelijk voor iedereen, maar vol=vol!

Reserveren (naam en aantal personen) mogelijk via deventer@sp.nl

Mahir Alkaya. Tweede Kamerlid SP. Na de bankencrisis van 2008 was iedereen het erover eens: dit mag nooit meer zo uit de hand lopen. Hervormingen werden politiek besproken en nieuwe wetgeving voorgesteld. En toen gebeurde er niets. In de jaren die volgden werd de macht van banken over onze samenleving en ons geld sterker dan ooit. Maar wat de regering destijds niet lukte, lijkt nu toch te gebeuren: nieuwe concurrenten tornen aan de macht van de banken. Concurrerende vormen van digitaal geld zijn bezig aan een opmars. Aan de knoppen zitten techneuten in Silicon Valley, technocraten in Brussel en Frankfurt en grootmachten zoals China. En onze gekozen politici? Die begrijpen de materie vaak maar half. SP-Kamerlid Mahir Alkaya vecht al sinds zijn komst naar Den Haag voor het behoud van contant geld, maar ook voor meer kennis en kunde over digitaal geld. Zijn strijd: niet afwachten totdat ons geld niet langer van onszelf is, maar nu ingrijpen en leiding nemen in de morele en politieke keuzes die de komst van digitaal geld van ons vragen. In zijn boek ‘Van wie wordt ons geld’ schetst hij zowel het ontluisterende onvermogen van Den Haag om het voortouw in de strijd te nemen, als de stappen die we collectief moeten zetten om niet voorgoed de controle over ons eigen geld te verliezen. Koen Bruning. Schrijver. Bijna 70% van het totale vermogen in Nederland is in handen van 10% van de Nederlanders. Steeds meer mensen moeten harder werken dan ooit, maar hebben geen vast contract, kunnen een hypotheek wel vergeten en durven over een pensioen niet eens na te denken. Is het dan raar dat de middenklasse slinkt, dat er steeds meer onderling wantrouwen is en dat mensen populistisch gaan stemmen? Koen Bruning heeft dé oplossing voor deze problemen: het basisinkomen. Geef iedere Nederlander 1000 euro per maand. Het is bovendien een typisch Nederlandse oplossing, die terug te vinden is in de wortels van onze geschiedenis. Van Thorbecke en ons poldermodel tot de opbouw van onze ondernemende burgersamenleving. Bruning laat in ‘Samen rijk’ enthousiast en onderbouwend zien hoe het basisinkomen de democratie versterkt, polarisatie tegengaat en burgers van links tot rechts onder een universeel idee verenigt. Koen Bruning is student Philosophy, Politics and Economics aan de VU Amsterdam

Reactie toevoegen

U bent hier